Onglet met beurre Café de Paris, sla en frieten

Er staat nostalgie op het menu vanavond. Jeroen neemt ons mee naar een zondag in Dadizele bij zijn grootouders. Daar schoof hij maar al te graag mee aan tafel als er biefstuk friet op het menu stond. Zijn grootmoeder koos altijd voor kraaibiefstuk of onglet die mooi saignant gebakken was. Dit lekker stukje rundvlees met een klassieke beurre Café de Paris, een frisse salade en zelfgemaakte frieten is een topper van formaat. 

Ingrediënten

  • 800 g onglet
  • 1 dl room
  • 5 koffielepel mosterd
  • 1 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • peper
  • zout
  • 1 sjalot
  • een flinke scheut natuur- of dragonazijn
  • 1 kg frietaardappelen
  • 200 g boter
  • grof zout
  • 1 kropsla
  • olijfolie
  • 1 bussel bieslook
  • enkele blaadjes dragon
  • 3 flinke eetlepel slaolie

Benodigdheden

  • Een grillpan
  • een vel aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de friteuse voor op 140°C

Haal de onglet uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. 

Doe de room in een steelpannetje met de scherpe mosterd. 

Rasp er een teentje look bij en snijd enkele takjes tijm fijn. Voeg deze met het takje rozemarijn toe aan het steelpannetje. 

Breng het geheel verder op smaak met peper, zout en de lichte mosterd. Laat ongeveer 10 minuten inkoken.

Snijd de sjalot in ringetjes en leg de ringetjes in een ruime mengkom. Giet er vervolgens de natuurazijn over en laat de ringetjes even garen.

Haal de saus van het vuur en laat afkoelen.

Schil de aardappelen en snijd ze verder in frietjes. Spoel de frietjes en droog ze af. Pocheer ze een eerste keer op 140°C gedurende 4 minuten ongeveer. Laat ze vervolgens afkoelen in de diepvriezer. 

Doe de malse boter in een mengkom en klop ze los. 

Snijd enkele takjes tijm fijn en meng ze onder de boter. 

Meng ook de room- en mosterdsaus onder de boter. Breng het geheel verder op smaak met peper en grof zout. 

Haal de frietjes uit de friteuse en koel ze af. Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 175°C

Rol de boter in aluminiumfolie en laat hem verder afkoelen in de koelkast gedurende minstens 60 minuten

Was de kropsla grondig in water en doe de blaadjes in een kom. 

Laat een grillpan heet worden op het vuur.  Breng het vlees op smaak met peper, zout en olijfolie. Bak het vlees vervolgens in de grillpan (+/- 4 minuten aan iedere kant). 

Snipper de bieslook en de dragon fijn. Meng de kruiden en de slaolie onder de sla. 

Bak de frieten goudbruin in de friteuse van 175°C.  

Snijd het vlees in sneetjes en leg er een schijfje boter op. 

Serveer het vlees met enkele frietjes en sla. 

Onglet met beurre Café de Paris, sla en frieten