Omelet met spekjes, champignons en kaas

Met eenvoudige eitjes kan je alle kanten uit in de keuken. Je maakt er bvb. een dikke omelet mee, die gebakken wordt in de oven. Maar je kunt er ook bijna alles instoppen wat je zelf heel lekker vindt. Jeroen gebruikt spekjes, kaas, paddenstoelen aardappelen en verse kruiden. En wie graag vegetarisch eet, kan eenvoudigweg de spekjes weglaten. Dus: “Pimp your omelet”!

Ingrediënten

  • 14 ei
  • 200 g spek
  • 150 g kaas
  • 150 g champignon
  • aardappel
  • 1 ui
  • 0.5 teentje look
  • peterselie
  • kervel
  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een rond bakblik met opstaande rand (diameter ong. 25 cm)
  • een keukenpenseel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het omelet

Zet alle ingrediënten klaar en neem er ook de koude aardappelen bij. (Of kook enkele aardappelen gaar in licht gezouten water. Laat ze daarna wat afkoelen.)

Snijd het zwoerd van het spek en snipper de sneetjes vervolgens in dunne reepjes.

Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur en bak er de stukjes spek in. Laat ze enkele minuten sissen, terwijl je af en toe in de pan roert.

Pel de ui en snij de bol in twee. Snipper de ui vervolgens in fijne stukjes. Stoof de stukjes ui met de spekjes.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Pel de look en snij het teentje look in piepkleine brokjes. Plet ze daarna tot pulp.

Maak de paddenstoelen schoon, maar spoel ze niet onder de kraan. Gebruik bv. een droog borsteltje om onzuiverheden weg te krijgen. Snij de paddenstoelen in schijfjes en bak ze een paar minuten mee. Roer regelmatig in de pan, het liefst met een houten lepel.

Kruid het mengsel met een beetje peper. De spekjes smaken al zout.

Spoel de verse kruiden, laat ze uitlekken en snipper ze heel fijn.

Doe de snippers peterselie en kervel bij de groenten met spek, en roer even. Neem de pan daarna van het vuur.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem een ruime mengschaal en breek er alle eieren in. Kluts met een garde de dooiers doorheen het eiwit.

Neem het ronde bakblik erbij en schenk er een piepklein scheutje olie in. Smeer met een keukenpenseel de hele binnenkant in met de vetstof. Zo zal je dikke omelet niet vastkleven als ze uit de oven komt.

Giet de geklutste eieren in het bakblik.

Snijd de aardappelen in dobbelstenen en verdeel ze in het eiermengsel.

Schep vervolgens de hele inhoud van de braadpan bij de geklutste eieren en verdeel het mengsel van spek en groenten gelijkmatig.

Strooi een royale portie gemalen kaas over de dikke omelet.

Plaats de omelet in de hete oven van 180°C. (Door de omelet in de oven te garen, zal ze niet gemakkelijk verbranden.) Bak de omelet ongeveer 25 minuten.

Zet een plat bord omgekeerd op de bakvorm en stort de gare omelet uit. Draai ze daarna voorzichtig om. Gebruik bv. een brede spatel.

Serveer de dikke omelet in taartpunten.

Ook een fris slaatje smaakt er heerlijk bij.

Omelet met spekjes, champignons en kaas