Olijvenkoekjes met limoenhummus

Klassieke palmiers zijn zoete koekjes van bladerdeeg met suiker. We maken een hartige versie met een tapenade van olijven en geven er een frisse dipsaus bij met avocado, kikkererwten, yoghurt en limoen. Een gemakkelijk en lekker aperitiefhapje.

Ingrediënten

  • 200 g olijven
  • 0.5 limoen
  • 0.5 chilipeper
  • olijfolie
  • zout
  • cayennepeper
  • gerookt paprikapoeder
  • enkele takjes peterselie
  • 1 vel bladerdeeg
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 260 g kikkererwten
  • zout
  • 4 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • 1 avocado
  • 0.5 koffielepel tahini
  • sesamolie
  • 1 limoen
  • komijnpoeder
  • gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper
  • 3 eetlepel yoghurt

Benodigdheden

  • een blender
  • boterpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De olijvenkoekjes

Spoel de olijven onder stromend water en laat ze uitlekken.

Doe de olijven in de blender met het sap van de limoen. Verwijder zaden en zaadlijsten van de chilipeper, snijd hem in stukken en doe ook in de blender.

Voeg er een scheutje olijfolie, een snuif zout, een beetje cayennepeper en gerookt paprikapoeder aan toe. Doe de peterselie in de blender en mix alles tot fijne tapenade.

Leg een rechthoekig vel bladerdeeg op een werkblad en bestrijk volledig met tapenade. Leg het op een vel boterpapier.

Rasp er de Parmezaanse kaas over.

Rol de lange kant van het bladerdeeg op tot het midden. Doe hetzelfde aan de andere kant.

Verpak de rol in boterpapier of plasticfolie. Laat het wat opstijven in de diepvriezer. De rol hoeft niet diepgevroren zijn, maar wel wat harder zodat je hem makkelijker kan snijden.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Haal het bladerdeeg uit de diepvriezer en snijd het in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Leg de koekjes op een bakplaat die je bekleed met bakpapier of een siliconen matje.

Bak de koekjes 20 minuten in de voorverwarmde oven.

De hummus

Giet de kikkererwten af en spoel ze onder stromend water.

Breng water met een snuif zout, de laurier en de tijm aan de kook. Kneus en pel de knoflook en doe het teentje in het water. Voeg er de gespoelde kikkererwten aan toe en laat even opkoken. Door de knoflook mee te koken, gaat de scherpe smaak eruit.

Pel de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukken. Doe het in de blender met de tahini, een scheutje sesamolie, het sap van de limoen en een snuif komijn, paprikapoeder en cayennepeper.

Giet de kikkererwten af en vis er de kruiden uit. De look mag je laten zitten. Spoel ze onder koud stromend water.

Doe de kikkererwten en de look ook in de blender.

Mix alles tot hummus. Voeg er de yoghurt aan toe en mix nog een keer goed door.

Afwerken en serveren

Serveer de hartige palmiers met de hummus.

Olijvenkoekjes met limoenhummus