Noedelwok met varkensreepjes, Chinese kool  en een spiegelei

Wokken is een prettige en snelle manier van koken. Jeroen bakt er magere varkensreepjes in en serveert ze met eiernoedels. Een snelle woksaus en een gehakte mix van sjalot, gember, knoflook en chilipeper zorgen voor een kleine explosie van smaken. Elk bord wordt bekroond met een kakelvers spiegelei.

Ingrediënten

  • 4 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel Ketjap Manis
  • 2 eetlepel chilisaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 0.5 limoen
  • 300 g eiernoedels
  • 500 g varkensvlees
  • 2 teentje look
  • 40 g gember
  • 1 sjalot
  • 1 rode chilipeper
  • 100 g sojascheut
  • arachideolie
  • boter
  • munt
  • koriander
  • 0.5 Chinese kool
  • 4 ei

Benodigdheden

  • een wok
  • een hakmolen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De woksaus

Neem een schaaltje en meng daarin de sojasaus, de zoete ketjap manis, de zoete chilisaus (loempiasaus) en de bruine suiker.
Knijp er het sap van limoen bij en voeg wat zout toe onder de vorm van een scheutje Thaise vissaus.
Meng alles tot een pittige woksaus. Zet het sausje opzij.

De noedels

Breng water aan de kook in een ruime pot.
Kook hierin de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat de gare noedels uitlekken.

De wokschotel

Pel de tenen knoflook.

Schil het stukje gember en snij het in grove stukken.

Snij de chilipeper in stukken. Wie de bereiding minder pikant wil houden kan de hete zaadjes verwijderen of minder chilipeper gebruiken.

Verzamel de looktenen, de stukken gember en de chilipeper in de hakmolen en mix alles tot een fijne pulp.

Pel de sjalot, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove snippers.

Spoel het stuk Chinese kool dat je nodig hebt onder stromend water en snij de groente in brede repen. Snij het taaiere onderste stuk wat fijner.

Verhit de wok op een stevig vuur. Laat de roerbakpan enkele minuten opwarmen.

Neem het stuk mager varkensvlees en snij het eerst in plakken van een halve centimeter breed. Snij de plakken vervolgens in fijne repen van ong. 1 centimeter breed.

Verhit de wokpan op een stevig vuur. Schenk een scheut neutraal smakende olie in de hete wok. (bv. arachideolie)

Bak de varkensreepjes in de sissende olie. (Bak ze indien nodig in twee beurten. Te veel vlees in de wok verhindert een degelijke bakbeurt.) Laat elke portie vlees een paar minuten onaangeroerd liggen in de wok. Roer pas zodra het vlees wat kleur heeft.

Schep het vlees uit de wok en zet het even opzij. Spoel de werkplank waarop je het vlees hebt versneden schoon.

Doe de pulp van sjalot, look, chilipeper, gember in de hete wok. Roer en bak de geurige mix kort.

Voeg wat sojascheuten en reepjes chinese kool toe. Roer en voeg even later ook de voorgebakken varkensreepjes toe.

Schep de noedels in de wok en meng ze met de andere ingrediënten. Bak intussen de spiegeleieren.

Smelt een klont boter in een pan op een matig vuur.

Breek de eieren in de pan en bak ze tot perfecte spiegeleieren. Hou het vuur onder controle, zodat het eiwit gestold is en een klein krokant bruin randje heeft. De dooiers horen nog deels vloeibaar te zijn.

Lepel wat van de zelfbereide saus over de wokbereiding en laat de hele inhoud van de pan nog kort bakken. Proef en voeg naar smaak wat extra zout toe (of een scheut Thaise vissaus).

Spoel enkele takjes munt en koriander. Pluk de blaadjes los.

Serveer de porties van je wokschotel, telkens met een spiegelei erbovenop en afgewerkt met verse koriander en munt.

Noedelwok met varkensreepjes, Chinese kool  en een spiegelei