Noedels met gebakken tofoe

Voor de eerste keer in Dagelijkse kost gaat Jeroen aan de slag met tofoe. Dit sojaproduct is al lang geen culinaire onbekende meer. Vooral mensen die graag vegetarisch eten, gebruiken tofoe als vleesvervanger

Ingrediënten

  • 2 dl groentebouillon
  • 250 g oesterzwam
  • 200 g sluimererwten
  • olijfolie
  • 3 sjalot
  • 2 teentje look
  • 60 g gember
  • 2 chilipeper
  • 2 stengel citroengras
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 3 eetlepel plantaardige olie
  • 4 dl kokosmelk
  • 400 g noedels
  • zout
  • 400 g tofoe
  • 100 g pindanoten
  • koriander
  • 1 limoen

Benodigdheden

  • een keukenmachine met hakmolen
  • een friteuse met plantaardige olie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De groenten stoven

Ontdooi een portie verse groentebouillon.

Snij de oesterzwammen in grove stukken.

Spoel de sluimererwten en snij ze in grove stukken.

Verhit een scheut olijfolie op een matig tot hoog vuur, in een brede, diepe pan (of pot).

Stoof de stukken oesterzwam en sluimererwt gedurende een paar minuten in de hete olie.

Neem de pan van het vuur en schep er de dampende groenten uit. Hou ze even opzij. Hou ook de pan opzij.

De saus bereiden

Gebruik bij voorkeur een keukenmachine met hakmolen. Vul ze met diverse smaakmakers die we kennen uit de oosterse keuken.

Pel de sjalotten en snij ze grof. Pel ook de look.

Schil de gember en snij het stukje knol in stukjes. Snij ook het taaie citroengras in kleine stukjes.

Snij de chilipepers in grove stukken. Jeroen laat de zaadjes erin. Wie niet van een pikante bereiding houdt gebruikt minder of geen chilipepers.

Druk op ‘start’ en maal alle ingrediënten tot een fijne en aromatische pasta. Laat de machine voldoende lang draaien.

Voeg wat kurkuma (gemalen geelwortel) toe voor een zonnig gele kleur. Schenk er ook een scheut olie bij. Mix alles een laatste keer.

Verhit de pan (waarin je eerder de groenten hebt gestoofd) op een matig vuur.

Schep de kruidige pasta in de warme pan en stoof ze gedurende 5 minuten. Roer zeer regelmatig in de pan.

Schenk er de groentebouillon bij en de ongezoete kokosmelk. Laat de saus zacht pruttelen.

De noedels garen

Vul een ruime kookpot met water en breng dit aan de kook.
Voeg naar smaak een snuif zout toe. Gaar de Japanse noedels in het borrelende water, zoals aangegeven op de verpakking. (In mijn geval: 10 minuten)
Laat de noedels uitlekken.

De tofoe bakken

Snij het blok tofoe in dobbelstenen. (ong. 2 tot 3 cm dik)
Verhit het frietvet tot 180°C.
Bak de blokjes tofoe gedurende enkele minuten in het hete vet. De bleke tofoe krijgt een dun goudgeel korstje.

De afwerking

Doe de pindanoten in de blender of de hakmolen en maal ze fijn.
Spoel de koriander en pluk er de blaadjes af.
Snij de limoen in partjes.
Voeg de eerder gestoofde sluimererwten en oesterzwammen toe aan de zachtgele saus met kokosmelk.
Schep ook de Japanse noedels in de kruidige saus.
Roer voorzichtig en laat alles even op temperatuur komen.
Proef en kruid de saus naar smaak met een beetje zout.
Serveer een portie noedels met saus in diepe borden. Leg er een portie gefrituurde tofoeblokjes bij.
Werk elk bord af met wat gemalen pindanoten, verse koriander en een partje limoen.
Noedels met gebakken tofoe