Nevzine met pekmez

Notengebak van walnoot met druivenmelasse

Druivenmelasse en noten, dat is nevzine 'in een notendop'. Dit gebak op basis van walnoot is een eenvoudig maar nationaal bekend nagerecht in Turkije. Het nagerecht wordt op smaak gebracht met pekmez, een suikersiroop met druivenmelasse als basis. De perfecte afsluiter van Jeroen zijn reis door dit fantastische land.

Ingrediënten

  • 310 g walnoten
  • 170 g sesampasta
  • 2 eetlepel natuuryoghurt
  • 350 g bloem
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 225 g kristalsuiker
  • 150 g boter
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • een snuifje keukenzout
  • 1 ei
  • 250 g water
  • water
  • 150 g pekmez
  • 1 citroen
  • 100 g hazelnoten

Benodigdheden

  • weegschaal
  • blender
  • ovenschaal/bakvorm
  • houten lepel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 175 °C. 

Maal de walnoten fijn in een blender.

Weeg de tahin af in een kom en voeg er de yoghurt aan toe.

Voeg er de bloem en de suiker aan toe, gevolgd door de zachte boter toe, het zout en het bakpoeder.

Doe als laatste het ei en de gemalen walnoten erbij en meng alles met je handen.

Boter een rechthoekige ovenschaal of bakvorm in en duw het deeg met je handen in de schaal. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik ligt.

Trek met een vork lijnen over het oppervlak van het deeg. Schuif de bakvorm 40 minuten in de oven op 175 °C.

Doe het water in een steelpan en voeg er de suiker, de pekmez en het citroensap aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat enkele minuten inkoken tot een dikke siroop.

Breng de suiker en een scheut water aan de kook in een ander pannetje. Laat het meeste water verdampen. Voeg vervolgens de hazelnoten eraan toe, haal de pan van het vuur en blijf roeren met een houten lepel tot de suiker begint te korrelen.

Zet de pan met de noten weer op een zacht vuur en blijf roeren met de houten lepel tot de suiker weer begint te smelten en begint te kleuren.

Stort de gekaramelliseerde noten uit op een vel bakpapier en laat ze afkoelen en krokant worden.

Haal het gebak uit de oven, snijd het in vierkantjes in de bakvorm en laat nog even afkoelen. Giet daarna de siroop over het gebak en laat verder afkoelen.

Hak de gekaramelliseerde noten grof. Schep een stuk gebak op een bord en strooi er een lepel krokante nootjes over. Werk af met wat extra siroop.

 

Nevzine met pekmez