Netelsoep met stukjes kruidenomelet

50 minuten
Bekijk meer:

Onkruid vergaat niet en bovendien is één van de meest vervelende en netelige soorten ideaal om er soep van te koken. Haal een paar handschoenen uit de kast, ga wandelen en ontdek een plek waar brandnetels – weg van stadsvervuiling of druk verkeer - weelderig kunnen groeien en bloeien. Jeroen serveert de brandnetelsoep met stukjes kruidenomelet. Deze bereiding is ook geschikt voor wie vegetarisch eet.

Bekijk alle ingrediënten

Bereiding

  • De soep

    1. Pluk voldoende toppen en jonge scheuten van de brandnetel. Haal de netels uit een omgeving die zo min mogelijk bloot staat aan vervuiling. Pluk ze liever niet in een druk stadscentrum of langs de rand van een autoweg.

    2. Ontdooi en verwarm een ruime portie groentebouillon. Wil je vooraf verse bouillon bereiden, dan vind je het recept hier.

    3. Spoel de netels in ruim water. Gebruik bv. een keukentang om te vermijden dat je geprikt wordt. Spoel ze eventueel meerdere keren, tot er geen zand of stof in het spoelwater achterblijft.

    4. Verwijder de taaie stelen en bladnerven van de blaadjes spinazie. Spoel ook de groente schoon in ruim water.

    5. Pel de uien en de looktenen. Snij de uien grof. Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen.

    6. Smelt een klont boter (of schenk een scheut olijfolie) in een grote stoofpot of soepketel op een matig vuur. Stoof de stukken ui en de (hele) looktenen. Voeg na een minuut de stukjes aardappel toe.

    7. Snij het wortelstuk en slechts een beetje donkergroen loof van de prei. Snij de stam overlangs in twee en spoel de groente grondig schoon.

    8. Snij de prei in grove stukken en verhuis die naar de pot. Laat de groente kort meestoven en voeg ook de spinazie en de jonge brandnetels toe.

    9. Giet de warme groentebouillon in de pot.

    10. Verzamel takjes tijm, blaadjes laurier en (indien mogelijk) enkele peterseliestelen. Bind ze eventueel samen tot een kruidentuil en gooi ze in de pot. Voeg alvast wat vers gemalen peper en een snuif zout toe.

    11. Zet het deksel op de pot en laat de netelsoep een half uur pruttelen op een zacht vuur. (Bak intussen de kruidenomelet.)

  • De kruidenomeletten

    1. Breek de eieren in een mengschaal, voeg een scheutje melk toe en wat peper en zout. Kluts de eieren los met een vork.

    2. Spoel de bieslook, de kervel, de (platte) peterselie, de dragonblaadjes en de zuring.

    3. Hak de groene kruiden zo fijn mogelijk en roer ze door de geklutste eieren.

    4. Verhit een grote pan (met antikleeflaag) op een matig tot zacht vuur en smelt er een klontje boter in. Schenk een deel van de geklutste eieren in de pan, tot je er een dunne omelet kan van bakken. (Iets dikker dan een pannenkoek.)

    5. (Bak extra omeletten met de rest van de eieren met verse kruiden.)

    6. Laat elke omelet rustig garen en draai ze na een dikke minuut om. Gaar de eierkoek nog kort, schuif de omelet op een bord en bak het volgende exemplaar. Ga door tot het eiermengsel is opgebruikt.

  • De soep afwerken en serveren

    1. Verwijder de uitgekookte kruidentuil en mix de soep glad met de staafmixer.

    2. Proef en voeg naar smaak extra peper en zout toe.

      TIP

      Wie een fijner resultaat wenst kan de soep ook zeven. Roer ze in delen door een ruime zeef met behulp van de bolle zijde van een (kleine) pollepel. Voor een meer feestelijke netelsoep: Werk ze af met een scheutje room.