Napoleons ‘kip Marengo’

Een gerecht met een verhaal smaakt meestal eens zo lekker, hoewel het hier allemaal te maken heeft met een bloederig slagveld. Kip Marengo is een stoofpot, vernoemd naar de Slag bij Marengo in 1800, waar Napoleon de Oostenrijkers versloeg. Het gerecht zou een improvisatie van de keizerlijke kok zijn met kip, groenten en – verrassend – ook rivierkreeftjes. Het is een lekkere stoofpot, dus kijk uit want er kan gevochten worden voor een extra portie.

Ingrediënten

  • 4 kippenbout
  • 200 g rivierkreeftje
  • 500 g champignon
  • 6 tomaat
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • 4 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 dl cognac
  • 1 dl witte wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • scheutje room
  • klontje boter
  • peper
  • zout
  • stokbrood

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Napoleons kip

Kruid de kippenbouten met zout en versgemalen peper.

tip Wie meer van kipfilet houdt kan dit gerecht bereiden met blokjes kippenborst.

Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg de bouten in de hete boter en geef ze langs de beide zijden een goudbruin kleurtje.

Snij de Parijse champignons in kwarten.

Pel de uien en snij ze in matig fijne snippers. Pel de look en plet de tenen tot pulp.

Haal de gekleurde bouten uit de pot en zet ze even opzij. Bak de partjes champignon in het braadvet van de kip. Zodra ze kleur hebben voeg je de uisnippers en de lookpulp toe. Roer en stoof de uien glazig.

Spoel de tomaten en snij ze iongeschild in grove stukken.

Bepoeder de inhoud van de pot met wat bloem en roer.

Schenk de cognac in de pot en flambeer de inhoud. Blus het vuur met een flinke scheut witte wijn en roer de aanbaksels los. Laat de meeste alcohol wegdampen.

Opmerking: Flambeer niet onder een (werkende) dampkamp. Het gevaar voor brand is te groot. Hou kinderen uit de buurt.

Doe de tomaten in de pot. Voeg takjes tijm toe, wat rozemarijn, versgemalen peper en een snuif zout. Leg de gekleurde kippenbouten in de pot en zet het deksel op de pot.

Laat de bereiding een dik uur pruttelen op een zacht vuur tot je botermalse kippenbouten in een milde saus overhoudt.

tip Je kan de bereiding ook garen in een oven van ongeveer 150°C.

Schenk een scheutje room in de pot en roer.

Hak het rivierkreeftenvlees grof met een vlijmscherp koksmes. Strooi de stukjes in de pot, roer en geef ze de tijd om warmte op te nemen.

Serveer iedereen een kippenbout met saus en garnituren. Presenteer het gerecht met vers stokbrood.

Napoleons ‘kip Marengo’