Mulligatawny

Mulligatawny betekent eigenlijk ‘peperwater’. Dat klinkt niet echt smakelijk, maar deze Indische currysoep op basis van rijst is echt verrukkelijk. Jeroen maakt een vegetarische mulligatawny, maar een stukje kip past er ook prima bij.

Ingrediënten

  • 2 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • 3 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 0.5 rode chilipeper
  • enkele limoenblaadjes
  • 3 stengels selder
  • 4 wortel
  • 1 stengel citroengras
  • 250 g rijst
  • kurkuma
  • gerookt paprikapoeder
  • garam masala
  • 2 eetlepel currypasta
  • 400 g tomatenblokjes
  • zout
  • 2 puntpaprika
  • arachideolie
  • 4 papadum
  • 4 eetlepel yoghurt

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Verhit een scheut olijfolie in een grote soepketel.

Pel de uien en snijd ze fijn.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de uien en de knoflookpulp in de olie.

Laat ook de halve chilipeper even meebakken. Je hoeft de peper niet in stukjes te snijden, zo kan je hem straks makkelijk uit de soep vissen. Ook de limoenblaadjes mogen erbij.

Spoel de stengels selder. Snijd ze in stukjes.

Schil de wortelen. Snijd ze in dikke brunoise. Stoof de selder en wortelen mee aan.

Kneus de stengel citroengras zo hard als je kan, snijd hem in de lengte doormidden en doe de smaakmaker in de pot. Roer en laat alles enkele minuten stoven.

Voeg de rijst toe. Hou rekening met de gaartijd. Als de rijst gaar is, is ook je soep klaar.

Kruid met kurkuma, gerookt paprikapoeder en garam masala. Doe er de currypasta bij.

Giet er de tomatenblokjes bij. Spoel het blikje uit met water en giet het vocht bij de soep.

Bevochtig de soep met de warme groentebouillon. Breng verder op smaak met zout.

Snijd de puntpaprika’s in de lengte open. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in brunoise en doe de blokjes bij de soep.

Laat de soep even pruttelen onder deksel.

Schenk een flinke bodem arachideolie in een pan en laat ze heet worden. Bak de vellen papadum een voor een in de olie. Ze zullen in geen tijd opkrullen, uitzetten en krokant worden. Laat de gebakken papadums even uitlekken op keukenpapier.

Vis de chilipeper uit de soep.

Schep de soep in kommen of diepe borden. Doe er een lepel yoghurt bij voor een frisse toets.

Serveer de soep met de krokante papadums.

Mulligatawny