Muhammara dip met flatbread en lamsgehaktballetjes met feta

Zoek je een origineel hapje om te delen met familie en vrienden? Muhammara is een Syrische dipsaus op basis van paprika, chili en walnoot. Gebakken balletjes van lamsgehakt en feta, wat brood erbij en de avond kan beginnen!

Ingrediënten

  • 2 rode paprika
  • 1 rode chilipeper
  • 2 teentjes look
  • scheut olijfolie
  • 100 g walnoot
  • 2 eetlepel granaatappelsap
  • 80 g panko
  • een snuif grof zout
  • snuif sumak
  • 300 g lamsgehakt
  • 100 g rundergehakt
  • 150 g feta
  • 1 ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 sjalot
  • enkele takjes peterselie
  • snuif komijn
  • snuif rozemarijn
  • een scheut olijfolie
  • 4 stukken flatbread

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Muhammara

Snijd de paprika’s in twee en leg ze op een ovenschaal.

Leg de chilipepers bij de paprika’s. Pel de look en leg de teentjes tussen de paprika’s en de chilipepers.

Sprenkel wat olijfolie over de groenten en schuif de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C, tot de groenten helemaal zacht zijn.

Doe de walnoten in de blender met een scheut olijfolie en mix ze fijn.

Voeg de paprika’s, de look en de chilipeper toe aan de blender. Breng alles op smaak met Sumac, granaatappelsiroop, panko en grof zout.

Schep de muhammara in een kommetje en werk af met wat grof gesneden walnoot, een scheut olijfolie, een snuif sumac, enkele druppels limoensap en wat takjes peterselie.

Lamsgehaktballetjes

Doe de twee soorten gehakt in de kom van de keukenmachine en breek het grootste deel van de feta er in stukjes bij, de rest houd je bij voor de afwerking. Voeg ook nog het ei en het paneermeel aan het gehakt toe.

Snipper een sjalot en de peterselie fijn en voeg ze toe aan het gehakt. Kruid het gehakt met peper, zout, komijn en een snuif rozemarijn.

Laat de machine draaien tot je een stevige massa hebt en rol er balletjes van.

Laat een scheut olie heet worden in een pan en bak de gehaktballetjes goudbruin.

Warm het flatbread even op in de oven en scheur het in stukken.

Serveer het flatbread bij de Muhammara en de gebakken balletjes.

Muhammara dip met flatbread en lamsgehaktballetjes met feta