Moussaka van wijting met gegrilde courgette

Wijting is een budgetvriendelijke en veelzijdige vis. Met een klassieke Griekse moussaka in het achterhoofd, bedacht Jeroen een ovenschotel met deze smakelijke witte vis. Schuif de laagjesschotel een uur in de oven en geniet van een aardappelen, groenten, vis en saus uit één en dezelfde pot.

Ingrediënten

  • 500 g wijtingfilet
  • 8 ansjovisfilet
  • 150 g kaas
  • 5 frietaardappelen
  • 2 courgette
  • 2 sjalot
  • 1 teentje look
  • 0.5 chilipeper
  • 2 zwarte olijven
  • 800 g tomatenstukjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 laurierblaadje
  • 2 tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 dl witte wijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de sjalotten en snipper ze grof. Plet de look tot pulp.

Schenk wat olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof ze glazig.

Snipper het stukje chilipeper in stukjes en stoof de hete rode brokjes mee. Gebruik een hoeveelheid chilipeper naar smaak, afhankelijk hoe graag je pikant eet.

Verzamel de reepjes zoute ansjovis en laat ze meestoven. Roer af en toe even.

Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pot, roer en laat de puree kort meebakken.

Blus de pan met witte wijn. Roer alle aanbaksels los en laat de alcohol verdampen.

Giet de tomatenstukjes in de pot, samen met een scheutje water. Voeg enkele takjes tijm toe, wat rozemarijn en laurier.

Laat de saus een kwartiertje pruttelen op een zacht vuur.

Verhit de grillpan op een stevig vuur. Geef de pan voldoende tijd om door en door heet te worden.

Spoel de courgetten en snij ze in langwerpige plakjes van enkele millimeters dik. Gebruik een keukenmandoline of een Chinese mandoline.

Bestrijk de lange lappen courgette langs één zijde met olijfolie. Grill ze in beurten op de ingevette zijde, tot er een smakelijk grillpatroon ingebakken is.Tip: Wil je het grillen wat sneller laten gaan? Plaats dan een vlak gewicht (bv. spatel) bovenop de lappen courgette die in de grillpan liggen.

Vis de kruiden uit de saus: de tijm, rozemarijn en laurier. Zet de staafmixer erin en mix de saus glad.

Verzamel de zwarte olijven en hak de vruchtjes zeer fijn. Roer stukken olijf door de saus en hou de pot warm.

Schil de aardappelen en snij ze net zoals de courgetten in brede lange plakjes. Gebruik opnieuw de mandoline.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Bouw de moussaka op in een ruime ovenschaal met opstaande rand. Smeer de binnenzijde van de schaal alvast in met een likje olijfolie.

Werk zoals je dat doet bij de bereiding van een gratin. Begin het een laagje aardappelschijfjes die je dakpansgewijs op de bodem schikt.

Leg er een laag met gegrilde courgetteplakjes bovenop. Snij de lapjes courgette eventueel wat bij, wanneer je de puzzel legt.

Strooi een klein beetje peper en zout bovenop de groente, gevolgd door een laagje van de warme saus.

Verdeel daarbovenop de helft van de wijtingfilets. Herhaal het hele proces en dek de tweede laag met vis af met een laagje aardappel, een laagje courgette en enkele flinke lepels saus.

Strooi een royale portie gemalen kaas bovenop de moussaka van wijting. Schuif de schotel in de voorverwarmde oven van 180°C. Gaar het gerecht gedurende ongeveer één uur. Controleer de gaarheid door in het midden van de schotel te prikken.

Serveer de pruttelende ovenschotel meteen.

Moussaka van wijting met gegrilde courgette