Mosselen met witbier en lookbroodjes

Mosselen zijn op hun best in hartje oktober. Dus waarom er niet volop van genieten? Jeroen maakt een stevige pot met de smaken van witbier en gember. Een extra tip: serveer er eens lookbroodjes bij in plaats van frietjes.

Ingrediënten

  • 100 g malse boter
  • 1 teen knoflook
  • peper
  • grof zout
  • 0.25 citroen
  • enkele takjes platte peterselie
  • 4 kg mosselen
  • boter
  • 4 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g gember
  • 1 stengel citroengras
  • peper
  • 2 flesjes witbier
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 stokbrood
  • 0.5 citroen
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De lookboter

Doe de malse boter in een kommetje.

Kneus en pel de knoflook. Rasp de teen bij de boter. Kruid met peper en grof zout.

Hak de peterselie fijn en doe de snippers bij de boter. Knijp er het sap van de citroen bij. Roer alles onder elkaar.

De mosselen

Spoel de mosselen onder koud water. Mosselen met een kapotte schelp gooi je best weg.

Smelt een klont boter in een grote kookpot.

Pel de uien en snijd ze fijn. Maak de selder schoon en snijd de stengels in stukken. Stoof de uien en de selder in de boter.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn. Schil de gember en snijd hem in fijne stukjes.

Kneus de stengel citroengras zo hard als je kan en doe de smaakmaker samen met de look en de gember in de pot.

Doe de mosselen bij de groenten. Kruid met peper.

Bevochtig de mosselen met het witbier. Kruid met enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier.

Zet een deksel op de pot en laat de mosselen garen tot ze allemaal open zijn. Laat ze niet te lang garen: hoe korter de mosselen open zijn, hoe sappiger.

De lookbroodjes en de afwerking

Snijd het stokbrood in de lengte open. Snijd het brood verder in kleine stukken en besmeer elk sneetje met een laag lookboter.

Rooster de broodjes kort onder de grill.

Serveer de mosselen in een diep bord. Schep er een paar lepels mosselvocht met groenten bij.

Werk af met de zeste van een halve citroen en enkele plukjes koriander.

Mosselen met witbier en lookbroodjes