Mini-loempia's met sweet chili saus 'maison'

Een hongerige trip naar de afhaalchinees levert vaak een bakje kleine loempia’s op met een portie zoetzure saus. Een beetje zondig, maar altijd lekker. Ik stel voor om zelf aan de slag te gaan en kleine loempia’s te vullen met een Oosters gevogeltegehakt, met een huisgemaakte pittige zoete chilisaus om de pakketjes in te dippen. En geloof me: het is fingerfood dat smaakt naar méér!

Ingrediënten

  • 3 rode chilipeper
  • 2 teentje look
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • 1 limoenblad
  • 2 dl water
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel maïszetmeel
  • snuifje zout
  • 25 loempiavel
  • 300 g gevogeltegehakt
  • 3 lente-uitje
  • 30 g gemberknol
  • koriander
  • 1 eetlepel vissaus
  • scheutje sesamolie
  • geroosterd sesamzaad
  • 1 dooier

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een fijne rasp
  • een borsteltje
  • een friteuse (met olie)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De zoetzure chilisaus

Meng de suiker en het water en breng het mengsel aan de kook.

Pel en kneus de tenen look. Snij de chilipepers grof en doe beide ingrediënten in de hakmolen. (Wie niet bang is van pikant, kan meer chilipeper toevoegen.)

Mix alles fijn en lepel de pasta in de hete suikerstroop. Voeg ook het gekneusd limoenblad toe en een beetje geconcentreerde tomatenpuree.

 Opmerking: Gebruik minder rode chilipeper als je niet van een sterk pikante smaak houdt.

Laat het mengsel een paar minuten pruttelen en voeg dan de witte wijnazijn toe.

Meng het maiszetmeel met een scheutje water en roer het mengsel met de garde door de warme saus. Voeg een snuif zout toe en laat de saus afkoelen.

De loempia's

Spoel de lente-uitjes schoon en snij het wortelstuk en het donkerste loof weg. Snipper de uitjes in millimeterfijne ringen. Snij de blaadjes koriander fijn.
Doe het gevogeltegehakt in een mengschaal en voeg de snippers ui en koriander toe.
Schil de gember en rasp de vezelige knol bij het gehakt. Voeg de sesamolie toe en de vissaus en meng alles zorgvuldig.
Proef en beslis of er wat extra zoute vissaus bij het mengsel moet.

Scheid het ei en klop de dooier los, samen met een klein beetje water. Het eiwit gebruik je niet.

Neem de vellen brick- of loempiadeeg. (Snij grote vellen in vierkante stukken van ongeveer 10 X 10 cm. Grote ronde vellen kan je ook in 4 gelijke stukken snijden, als je wat handig bent in het inpakken van loempia’s.)
Leg zo’n lap deeg als een ruit voor je neus. Lepel een flinke koffielepel van de vleesvulling in het midden. (ong. 20 - 25 g)
Strijk de randen van elk lapje in met eigeel, zodat ze kleverig worden.
Vouw de linker- en rechterhoek naar binnen, over de vleesvulling heen. Rol de onderste punt (strak) over de vulling en flap tenslotte het bovenste stuk deeg dicht.

Druk de loempia’s een beetje aan zodat ze stevig en compact zijn. Tijdens het bakken mag er geen frituurvet naar binnen sijpelen.

Verhit het frituurvet tot 170 – 180°C. Bak de loempia’s goudbruin. Laat ze voldoende lang bakken, zodat ze tot in de kern gaar zijn.
Laat de warme loempia’s uitlekken op wat keukenpapier, strooi er wat geroosterde sesamzaadjes overheen en serveer ze met potjes van de ‘sweet chili dipsaus’.
Mini-loempia's met sweet chili saus 'maison'