Minestrone van zomergroenten en pesto

Een typisch Italiaanse soep boordevol zomergroenten. Ze wordt nog lekkerder als je er een lepeltje pesto bij geeft.

Ingrediënten

  • 2 stengels prei
  • 4 stengels selder
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 courgette
  • 500 g broccoli
  • 3 liter water
  • 2 blokje groentebouillon
  • 200 g pasta
  • 200 g tuinbonen
  • 500 g erwten
  • 80 g pijnboompitten
  • 0 olijfolie
  • 0.5 teen knoflook
  • 150 g Parmezaanse kaas
  • 1 bussel basilicum

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes

Partners

Bereiding

Was de prei en de selder. Snijd ze in grote stukken. Pel de uien en snijd ze ook grof. Kneus en pel de knoflook.

Doe de groenten in een grote soepketel en leg er enkele takjes tijm, wat blaadjes laurier en een paar takjes rozemarijn bij. Kruid met peper.

Snijd de courgette in de lengte in twee en doe de zaadjes bij de groenten in de soepketel. Houd het stevige vruchtvlees apart.

Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de steel in stukken en doe hem in de soepketel. Houd de roosjes apart.

Giet water op de groenten tot ze onder staan. Voeg er de blokjes groentebouillon aan toe en breng aan de kook. Laat een uur garen onder deksel op een zacht vuur.

Breng water met een snuif zout aan de kook. Kook de pasta al dente. Giet af maar houd het kookwater bij om de tuinbonen in te koken. Koel de pasta af onder koud stromend water en laat uitlekken.

tip
Het is geen goed idee om de pasta te garen in de soep. Dan geeft hij te veel zetmeel af en krijg je dikke soep in plaats van fijne minestrone. Bovendien blijft de pasta dan verder garen en wordt hij te plat.

Snijd de broccoliroosjes wat kleiner.

Dop de tuinbonen. Kook ze kort in het water van de pasta. Giet af en koel onder koud stromend water. Verwijder het witte vlies.

Dop de erwten.

Zeef de bouillon. Doe de courgetteblokjes, de broccoliroosjes, de tuinbonen en de erwten in de hete bouillon en laat ze even garen op een zacht vuur.

De pesto

Doe de pijnboompitten met een scheut olijfolie in de hakmolen of blender. Snijd de parmezaan in stukken en pel de knoflook. Doe ze ook in de blender.

Doe er de basilicum bij en kruid met peper en zout. Mix tot pesto.

Afwerken en serveren

Doe de pasta bij de minestrone. Schep in diepe kommen of borden en werk af met een lepel pesto.

Minestrone van zomergroenten en pesto