Minestrone met soepvlees en asperges

Dankzij deze minestrone krijg je een kommetje boordevol vitamines binnen op een koude herfstdag.

Ingrediënten

  • 2 wortelen
  • 1 stengel groene selder
  • 1 stengel prei
  • 3 liter water
  • 1 kg soepvlees
  • 4 kruidnagel
  • een flinke eetlepel peperbolletjes
  • zout
  • 5 laurierblaadje
  • enkele takjes tijm
  • olijfolie
  • 5 ajuin
  • 4 teentje look
  • 8 wortelen
  • 1 groene selder
  • 2 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 tros tomaten
  • 2 stuk Parmezaanse kaas
  • 690 g tomatenpassata
  • enkele takjes oregano
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • een snuif gebroken peper
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • 1 bussel witte asperges
  • 1 bussel groene asperges

Benodigdheden

  • Een zeef

Partners

Bereiding

De bouillon

Schil de wortelen en snijd ze met de stengel selder en prei grof. Doe de stukken groenten in een ruime kookpot. Voeg er het water aan toe en leg er de stukken soepvlees in. Breng de bouillon op smaak met de kruidnagels, de peperbolletjes, een flinke snuif zout, de laurierblaadjes en enkele takjes tijm. Breng de bouillon aan de kook op een zacht vuur tot het vlees gaar is.

tip
Het vlees is gaar als het makkelijk uit elkaar valt.

De minestrone

Laat een flink scheutje olijfolie heet worden in een ruime kookpot.

Pel de uien en snijd ze fijn. Stoof de ui aan in de olijfolie.

Pel de look en snijd ze fijn. Laat ze meestoven met de ui.

Schil de wortelen en snijd ze vervolgens in brunoise. Voeg ze toe aan de kookpot.

kookvraag
Wat is Brunoise?

Maak de selder schoon en snijd ook deze in brunoise gevolgd door de courgettes, de rode en groene paprika en de tomaten. Laat de groenten meestoven in de kookpot.

Giet de bouillon door een zeef bij de stovende groenten om ze te bevochtigen als het vlees gaar is.

Trek het soepvlees uit elkaar. Voeg het vlees toe aan de rest van de minestrone.

Snijd de korst van een blok Parmezaanse kaas en voeg in zijn geheel toe aan de minestrone.

Breng de soep verder op smaak met de tomatenpassata en een kruidentuiltje van takjes oregano, rozemarijn, tijm en laurierblaadjes. Kruid de soep vervolgens bij met een flinke snuif peper en gerookt paprikapoeder.

Breng de soep aan de kook en laat ze ongeveer twee uurtjes rustig pruttelen op een zacht vuurtje.

Schil een bussel witte en groene asperges en snijd ze vervolgens in stukken en voeg ze toe aan de soep. Laat de soep nog enkele minuten koken. 

Minestrone met soepvlees en asperges