Minestrone met linzen, ansjovis en parmezaan

De bekende Italiaanse maaltijdsoep maar dan toch een tikkeltje anders! Ansjovis en linzen zorgen voor de originele toets in de soep, en dat laat zich smaken!

Ingrediënten

  • 250 g linzen
  • 3 ajuin
  • 4 teentje look
  • 4 wortel
  • 4 stengels bleekselder
  • 1 courgette
  • 3 aardappel
  • een halve chilipeper
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 100 g ansjovis
  • 2 dl witte wijn
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 250 g Parmezaanse kaas
  • 2 liter groentebouillon
  • 3 blaadjes laurier
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • 120 g boter
  • 30 g panko
  • 1 sjalot
  • enkele takjes bieslook
  • een halve citroen
  • een half stokbrood
  • stengels lente-ui
  • enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de linzen twee uur op voorhand weken in water.

Snipper de ui fijn en plet de look. Laat een scheut olie heet worden in een grote pot en stoof er de ui en de look in aan.

Spoel en snijd de groenten in blokjes: wortelen, courgette, aardappelen en selder. Voeg alle groentjes toe aan de ui en de look.

Voeg de smaakmakers toe: fijngesneden ansjovisjes, fijngesneden chilipeper en de tomatenpuree. Laat het geheel even stoven.

Voeg de witte wijn eraan toe en laat even inkoken. Spoel de linzen en voeg ze toe, gevolgd door de gepelde tomaten. Voeg de korst van de kaas eraan toe, blus met de groentebouillon en breng de soep aan de kook.

Maak een kruidentuil met rozemarijn, tijm en laurier en voeg hem toe aan de soep.

Schep de malse boter in een kommetje en rasp er 50 gr parmezaan bij. Voeg de panko eraan toe en rasp er een teentje look bij. Snijd de rest van de ansjovis fijn en voeg toe.

Pel de sjalot, snijd ze fijn en voeg ze toe. Snipper de bieslook fijn en voeg hem toe. Pers er het sap van een halve citroen bij. Meng alles met je handen goed onder elkaar.

Snijd het stokbrood in schuine stukken en bedek de stukjes brood met een laagje ansjovisboter. Leg de broodjes op een ovenplaatje en rooster ze kort onder de hete grill.

Haal de kruidentuil uit de soep en kruid de soep eventueel wat bij met peper en zout.

Schep wat soep in een kom en serveer ze met de broodjes met ansjovisboter. Werk de soep af met wat verse basilicum en een likje olijfolie en de broodjes met wat fijngesneden lente-ui.

Minestrone met linzen, ansjovis en parmezaan