Millefeuille van peperkoek, chocolademousse van sinaasappel en karamel van mokatines

Iedereen kent de klassieke millefeuille wel: laagjes bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom of slagroom. In deze versie blijft enkel nog de opbouw en de vorm overeind. Jeroen gebruikt dunne plakjes peperkoek voor de laagjes bladerdeeg en de banketbakkersroom wordt vervangen door een heerlijk luchtige chocolademousse met sinaasappeltoetsen, onder meer door zeste van sinaasappel en marmelade. De afwerking gebeurt met een zelfgemaakte karamel van mokatine-snoepjes, beter bekend als "Arabierekes". Van een smaakbom gesproken...  

Ingrediënten

  • 200 g chocolade
  • 2 gelatineblaadje
  • 6 ei
  • 100 g witte suiker
  • 3 dl room
  • 2 eetlepel sinaasappelmarmelade
  • 1 sinaasappel
  • een scheutje water
  • 100 g mokatine
  • 200 g peperkoek

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breek de chocolade in stukken en laat hem smelten au bain-marie. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

Splits de eieren en doe de dooiers met de suiker in de kom van de keukenmachine. Houd 3 eiwitten apart voor nadien en vries de rest in voor een andere keer. Laat de machine draaien tot je een bleke ruban hebt.

Doe de helft van de room in een steelpannetje en voeg de marmelade en de zestes van een sinaasappel eraan toe. Verwarm de room en los de marmelade erin op.

Meng de gesmolten chocolade onder de ruban.

Los de geweekte gelatineblaadjes op in de warme room en meng alles onder de chocolade en de ruban.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag. Doe hetzelfde met de andere helft van de room: klop de room half op en spatel hem onder het beslag. Meng alles goed, zodat de chocolademousse goed luchtig wordt.

Stort het beslag in een kom, dek af met vershoudfolie en laat de mousse minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Kneus de mokatines in de vijzel en doe ze met een scheutje water in een steelpannetje. Laat ze smelten tot een mooie karamel.

Snijd flinterdunne plakjes van de peperkoek, leg ze op een ovenplaatje en leg er een ander ovenplaatje bovenop. Schuif ze voor 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°. Laat de peperkoekplakjes nadien even afkoelen.

Schep een mooie lepel mousse op een plakje peperkoek, leg er een nieuw plakje bovenop en eindig met nog een lepel mousse en een plakje peperkoek. Werk het geheel af met wat koffiekaramel.

Millefeuille van peperkoek, chocolademousse van sinaasappel en karamel van mokatines