Millefeuille van mokkamousse en boterwafels

Er zijn duizend en een redenen om dit dessert eens zelf te maken, maar met deze drie ben je vast al overtuigd: 1) het is gemakkelijk, 2) het resultaat is belachelijk lekker, én 3) je traint er je fijne motoriek mee. Stapelen maar!

Ingrediënten

  • 6 eierdooier
  • 100 g bruine suiker
  • 200 g pure chocolade
  • 4 g gelatine
  • 3 dl room
  • 1 dl ahornsiroop
  • 2 koffielepels oploskoffie
  • 20 g cacaopoeder
  • 3 eiwit
  • 125 g boterwafeltje

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een garde
  • vershoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Breek de eieren en scheid de eierdooiers en de eiwitten. Doe de dooiers in de kom van de keukenmachine en klop ze met de bruine suiker op hoge snelheid tot ruban. Hou de helft van de eiwitten apart voor straks.

tip De resterende eiwitten kan je eventueel bewaren om later meringue of een pavlova van te maken.

Smelt intussen de chocolade au bain-marie. Verhit water in een kookpot en plaats hierin een tweede pot. Gebruik die om de chocolade rustig te laten smelten.

Week de gelatine in koud water.

Verwarm een eerste deel room in een steelpannetje. Doe er de ahornsiroop en de oploskoffie bij. Klop los met een garde. Doe er ook de uitgeknepen gelatineblaadjes bij en roer tot ze volledig opgelost zijn.

Schep het cacaopoeder bij de ruban. Laat de keukenmachine rustig draaien tot alles gemengd is.

Voeg het roommengsel toe, en vervolgens de gesmolten chocolade (hou een beetje chocoladesaus apart voor de afwerking). Spatel alles door elkaar. Zet het mokka-chocolademengsel even aan de kant.

In een zeer propere en vetvrije mengkom klop je de eiwitten tot een vast schuim. Een perfecte chocolademousse moet zo luchtig mogelijk zijn!

Klop een tweede deel room op tot yoghurtdikte. Gebruik een garde en klop de room zeker niet te stijf.

Spatel eerst het eiwit door het mokka-chocolademengsel. Bij een mousse is het de bedoeling dat er lucht door het mengsel geschept wordt. Steek de spatel in de massa, draai en kom naar boven. Blijf dat doen tot alles gemengd is.

Spatel dan de opgeklopte room door het mengsel.

Span een vel vershoudfolie over de kom en laat de mousse opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

Doe heet water in een maatbeker en zet er een lepel in.

Druppel in het midden van elk bord een klein toefje mokka-chocolademousse. Kleef er een plakje boterwafel bovenop. Zo bouw je een stabiel torentje.

Schep een quenelle van de mousse met een warme lepel en leg het op de boterwafel.

Leg er een tweede plakje boterwafel bovenop. Schep ook een quenelle mousse op het tweede koekje en dek de millefeuille af met een derde boterwafel. Bouw eventueel nog een laag.

Werk af met een lepeltje chocoladesaus en wat bloemsuiker.

Millefeuille van mokkamousse en boterwafels