Milkshake met banaan en koekjes

Amerikanen zijn dol op hun ‘milk and cookies’ en terecht. Het is een eenvoudig en lekker tussendoortje. Jeroen zijn versie van de melk met koekjes is wat fruitiger. Hij bereidt een stevige milkshake van banaan met geroosterde amandelnoten, en een vleugje amaretto voor de liefhebbers.

Met de ingrediënten van dit recept maak je ongeveer 30 koekjes en minstens 4 stevige milkshakes.

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g boter
  • 100 g Cassonade
  • 50 g vanillesuiker
  • 1 ei
  • 2 limoen
  • snuifje zout
  • 5 banaan
  • 5 dl melk
  • 5 dl vanille-ijs
  • scheutje amaretto
  • 60 g amandelschilfers
  • 2 limoen

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper
  • een keukenweegschaal
  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een blender
  • coupes
  • brede rietjes

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Leg de boter ruim op voorhand uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen, zodat ze mals is.

De koekjes

Weeg de portie malse boter en doe ze in de mengkom van de keukenmachine.
Gebruik de klopper om de boter tot een bleke, bijna witte massa te kloppen.
Zet een pot op de weegschaal en weeg de juiste hoeveelheid lichtbruine cassonade Graeffe en vanillesuiker. Voeg ook een snuifje zout toe.
Giet het suikermengsel bij de romige boter en laat de machine (stevig) draaien tot de suiker opgelost is in de boter.
Verlaag de snelheid van het toestel en voeg het ei toe.
Weeg de juiste hoeveelheid bloem en voeg ze in delen toe. Laat telkens een portie bloem in het beslag verdwijnen, alvorens je meer toevoegt.
Gebruik een fijne rasp om de groene schil van de limoenen te raspen. Voeg het toe aan het koekjesbeslag.
Spatel even langs de randen en de bodem van de mengkom, en laat de machine nog kort draaien. Opgelet, langs de randen en op de bodem is het beslag vaak onvoldoende gemengd.
Leg een dubbel vel vershoudfolie op je werkvlak.
Schep het beslag bovenop de folie en pak het strak in, zodat je een dikke worst krijgt met een diameter van ongeveer 5 cm.
Span ook de uiteinden strak aan zodat je een egale worst van koekjesdeeg krijgt. Leg het deeg in de koelkast en laat het voldoende opstijven. Reken hiervoor enkele uren.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenplaat. Gebruik eventueel de onderzijde van de ovenplaat.
Snij (een deel van) de rol deeg in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. TIP: een rest koekjesdeeg kan je zonder probleem invriezen.
Leg de koekjes-in-wording op het bakpapier, zonder dat ze elkaar raken.
Bak de koekjes goudbruin gedurende ongeveer 15 minuten in de oven van 180°C. Hou je oven in de gaten want de exacte bakijd is afhankelijk van de dikte van de koekjes.
Laat de koekjes afkoelen.

De milkshake van banaan

Strooi de amandelschilfers in een droge pan. Rooster ze goudbruin op een matig vuur. Schud de nootjes regelmatig op en neem de pan tijdig van het vuur. Giet de amandelschilfers uit de pan om te vermijden dat ze ongemerkt verder kleuren en verbranden.
Kleed de rijpe bananen uit en breek ze in grove stukken. Doe ze samen met de gebruinde amandelschilfers en (naar smaak) een scheutje amaretto in de beker van de blender.
Voeg limoensap toe. Gebruik de limoenen die je eerder met de rasp hebt toegetakeld.
Schenk er de melk bij en schep vanilleijs in de beker.
Laat de blender op volle toeren draaien, tot je een gladde milkshake overhoudt. Vind je de shake te dik: voeg dan extra melk toe. Is de drank te slap: gebruik wat extra vanilleijs.
Serveer de milkshake in hoge coupes, met één of twee brede rietjes erin.
Milkshake met banaan en koekjes