Mezze

Op vrijdagavonden zet Jeroen graag een grote mezze op tafel, met allerlei Grieks en Turks geïnspireerde hapjes. Het lijkt veel werk, maar eigenlijk is het relatief eenvoudig. De hummus, taramosalata en tzatziki kun je gemakkelijk van tevoren bereiden. Hij geeft er in stukjes gesneden merguezworstjes, gehaktballetjes in een pittige tomatensaus en gebakken halloumikaas bij zodat iedereen wel iets naar zijn smaak vindt.

Ingrediënten

  • 0.5 komkommer
  • 200 g yoghurt
  • 2 takje munt
  • 2 takje koriander
  • 0.5 teentje knoflook
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 citroen
  • peper
  • zout
  • 250 g kikkererwten
  • 1 eetlepel Tahin
  • 5 eetlepel sesamolie
  • 0.5 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • scheutje olijfolie
  • snuifje komijnpoeder
  • snuifje chilipeper
  • zout
  • 100 g viskuit
  • 2 sneetje wit brood
  • 2 eetlepel melk
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepel olijfolie
  • snuifje cayennepeper
  • 400 g gehakt
  • 400 g tomaat
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • 0.33 bussel koriander
  • 4 takjes munt
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje oregano
  • een klontje boter
  • 250 g halloumi
  • 8 merguezworst
  • 4 pittabroodje
  • 1 bussel radijs
  • 1 blik dolma
  • 200 g olijf
  • 0.25 sla
  • olijfolie
  • azijn

Benodigdheden

  • rasp
  • schone keukendoek
  • hakmolen met S-mes
  • grillpan

Partners

Bereiding

De tzatziki

Rasp de komkommer met een grove rasp. Doe hem in een propere keukendoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.

Meng de uitgeknepen komkommer met de yoghurt.

Snipper de knoflook en kneus hem. Snipper de munt en de koriander. Doe ze bij de komkommer.

Giet er een scheut olijfolie en een kneepje citroensap bij en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

Schep in een serveerschaaltje.

Hummus

Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat ze uitlekken.
Doe de kikkererwten in de hakmolen met tahin, een kneepje citroensap, knoflook, komijnpoeder, chilipoeder en zout. Giet er de sesamolie bij en mix.
Schep de hummus in een serveerschaaltje en strooi er wat sesamzaadjes over. Werk af met een likje olijfolie.

Taramasalata

Haal de korsten van het brood en snijd het in blokjes. Doe het met de melk in de hakmolen.

Snipper de look fijn. Doe hem met het sap van ½ citroen, de viseitjes en olijfolie in de hakmolen en mix. Breng op smaak met een snuifje cayennepeper.

tip
Begin met een lepel viseitjes. Proef en voeg er meer aan toe naar smaak.

Schep de taramasalata in een serveerschaaltje.

Gehaktballetjes

Meng het gehakt met een ei en het paneermeel. Snipper de koriander en de munt fijn en meng ze door het gehakt. Breng op smaak met cayennepeper, paprikapoeder en oregano.

Smelt een klont boter in een pan. Rol balletjes ter grootte van een walnoot en bak ze rondom bruin.

Doe het blik tomatenblokjes en een scheut water bij de balletjes. Laat sudderen tot je een dikke saus krijgt.

Breng op smaak met cayennepeper en zout.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven op 120 °C.
Snijd de halloumi in plakken en besprenkel met olijfolie. Grill kort aan beide kanten in een hete grillpan. Haal uit de pan en houd warm in de oven.
Bak de merguezworstjes in de grillpan. Snijd ze in stukken.
Verwarm de pitabroodjes in de oven.
Was de sla en snijd hem fijn. Doe de sla in een kom en breng op smaak met olijfolie en een scheutje azijn. Leg de warme halloumi bij de sla.
Was de radijzen en doe ze in een kommetje. Schep de olijven ook in een serveerschaaltje.
Schep de gehaktballetjes met tomatensaus in een grote schaal.
Zet alle schalen en potjes op tafel. Scheur het warme pitabrood in stukken en leg het bij de gehaktballetjes.
Mezze