Mexicaanse soep met gebakken mais

Denken aan Mexico roept meteen een hoop cliché’s op: van Mexico ‘86, over sombrero’s en dikke snorren tot Speedy Gonzales. Mexicaanse gerechten bevatten ook vaak enkele zeer herkenbare ingredIënten. Die smaken zal je ongetwijfeld terugvinden in Jeroens Mexicaanse soep, op basis van mais en zoete aardappelen. De ‘bataat’ heeft oranje vruchtvlees en is verre familie van onze doordeweekse aardappel. Jeroen rekent voor 4 personen, 1 grote ketel soep.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 600 g zoete aardappel
  • 3 rode ui
  • 2 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 rode chilipeper
  • 2 teentje look
  • 4 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 500 g maïs
  • 0 currypoeder
  • 0 snuifje paprikapoeder
  • 0 snuifje komijnpoeder
  • 0 olijfolie
  • 0 zout
  • 2 maïs
  • 0 koriander
  • 0.5 limoen
  • 1.5 dl zure room
  • 0 boter

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een grote zeef
  • evt. een eindje keukentouw

Partners

Bereiding

De soep bereiden

Ontdooi en verwarm voldoende groentebouillon. Het recept voor een ketel verse bouillon lees je hier

Pel de rode uien en snij ze in grove snippers. Pel de look en plet de tenen tot pulp. (gebruik een hoeveelheid naar smaak)

Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Stoof de stukken ui met lookpulp.

Snij de rode chilipeper, of een deel ervan, in grove stukken. Stoof ze mee. (Gebruik minder of geen chilipeper als je niet van pikant houdt.)

Schil de zoete aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Doe ze in de pot en roer.

Schil de wortelen. Snij de penen en de zoete rode paprika in grove stukken en stoof ze mee.

Kruid de stovende groenten met een flinke snuif mild currypoeder, een snuif gerookt paprikapoeder en een snuif komijnpoeder. Durf voldoende smaak toe te voegen!

Roer en laat de specerijen even meebakken. Schenk er indien nodig een beetje extra olijfolie bij.

Doe de zoete maiskorrels uit blik in de soepbereiding en schenk er de warme groentebouillon bij.

Voeg (samengebonden) takjes verse tijm en blaadjes laurier toe, zet het deksel gekanteld op de pot en laat de soep minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Gebakken verse mais

Verwijder de bladeren die rond de maiskolven zitten en snij de uiteinden bij. Zet de kolven rechtop je werkblad en snij de maiskorrels eraf. Snij van boven naar onder, rondomrond.
Smelt een flinke klont boter in een braadpan op een matig vuur. Laat de boter een klein beetje kleuren. (hazelnootboter of beurre noisette)
Schep de verse maiskorrels in de sissende boter en geef ze een bakbeurt van enkele minuten. Schud de korrels regelmatig op of roer af en toe. Laat ze nadien uitlekken op een vel keukenpapier.

De soep afwerken en serveren

Vis de takjes tijm en laurier uit de pot. Mix de soep glad met de staafmixer.
Zeef de soep in porties. Roer ze met de bolle zijde van een (kleine) pollepel door een ruime zeef.
Proef en breng de soep – indien nodig - op smaak met wat zout.
Meng een scheutje vers limoensap met wat zure room.
Schenk de borden vol met Mexicaanse soep. Lepel in ieders portie wat van de frisse zure room, gebakken verse maiskorrels en werk af met pluksels koriander.
Mexicaanse soep met gebakken mais