Mexicaanse (ontbijt)burrito's

Wie houdt van een stevig ontbijt moet het eens op z'n Mexicaans-Amerikaans proberen. Voorzie nadien wel een lichte lunch want zo'n burrito is een stevige rol!

In de tortillavellen zit een heerlijke mix van eieren, bonen, tomaten en kaas verpakt. Wie het 's ochtends liever bij een boterham met confituur houdt, kan de burrito uiteraard ook serveren als lunch of avondmaal.

Ingrediënten

  • 250 g bonen
  • 1 ui
  • 2 look
  • 30 g gember
  • 400 g tomatenstukjes
  • scheutje chilisaus
  • komijnpoeder
  • korianderpoeder
  • paprikapoeder
  • peper
  • 1 avocado
  • 0.5 limoen
  • koriander
  • cayennepeper
  • olijfolie
  • zout
  • 200 g kerstomaten
  • 6 ei
  • boter
  • 60 g cheddar
  • peper
  • zout
  • 4 tortillavel
  • 140 g cheddar
  • 1 dl zure room

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Boontjes in tomatensaus

Pel de rode ui en snipper hem in fijne stukjes. Pel ook de tenen look en plet ze tot pulp.
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui glazig en voeg tussendoor ook de lookpulp toe.
Schil en rasp het stukje gemberknol. Roer de verse gemberpasta door de stukjes ui.
Kruid de uien met het gerookt paprikapoeder, het komijnpoeder en het korianderpoeder. Gebruik een flinke snuif van de specerijen. Roer en laat de inhoud van de pot even bakken en karameliseren. Zo geven de specerijen extra aroma af.Gerookt paprikapoeder is een populaire specerij in Zuid-Spanje. Je kan het kopen in speciaalzaken of bij handelaars in specerijen op de markt. Je kan het poeder vervangen door mild paprikapoeder, al zal je dan de 'smoky touch' moeten missen.
Voeg een scheutje hete chilisaus toe. Gebruik een hoeveelheid van deze pikante 'power' naar persoonlijke smaak.
Laat de ingeblikte rode bonen uitlekken en roer ze door de gekruide uien.
Voeg de tomatenblokjes uit blik toe en roer alle aanbaksels los die aan de bodem van de pot kleven. Zet het vuur zacht en hou de bonensaus warm.

Guacamole

Snij de avocado overlangs in twee, tegen de dikke pit aan. Trek de beide helften los en verwijder de dikke schil. Snij het malse vruchtvlees in partjes en doe ze in een schaal. Plet de avocado met een vork.
Pers er een scheutje vers limoensap bij en voeg een scheutje olijfolie toe. Kruid het mengsel met een snuifje zout en een gedoseerd snuifje cayennepeper.
Spoel enkele takjes koriander, hak de blaadjes fijn en roer ze doorheen de guacamole.

Roerei met tomaat

Halveer de kerstomaatjes.
Breek de eieren in een mengschaal en kluts ze los met een vork. Kruid ze met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
Smelt een klontje boter in een pan op een matig vuur. Doe de halve tomaatjes in de pan en laat ze een minuut bakken in de bruisende boter.
Schenk de geklutste eieren over de tomaten en roer voorzichtig met een pannenlikker, terwijl de eieren stollen tot een mals en smeuïg roerei. Voeg tussendoor een snuifje zout toe en een derde van de gemalen cheddar. Neem de pan daarna weg van het vuur, zodat het roerei niet uitdroogt.

De burrito samenstellen en serveren

Rasp de cheddar en zet het potje kaas even opzij.
Verwarm de oven voor tot 200°C en verwarm er de tortillavellen in. Je kan ook een droge pan op een matig vuur inzetten. De tortilla's verwarmen gaat snel!
Leg de tortilla op een groot bord. Schep in het midden een royale 'streep' roerei met tomaatjes en schep er nadien enkele lepels saus met rode boontjes over.
Voor de liefhebbers strooi je ook enkele blaadjes koriander over de warme bonen.
Werk de vulling af met wat gemalen cheddar en rol de tortilla voorzichtig op tot een stevige 'burrito'. Snij de rol eventueel middendoor.
Serveer de buritto's met een schep van de verse guacamole en een toef zure room.
Mexicaanse (ontbijt)burrito's