Mexicaanse bonensoep met rundvlees

Jeroen maakt een maaltijdsoep die lang, rustig en liefdevol moet garen in de oven. Vooral het borstvlees heeft tijd nodig om botermals te worden en al z’n smaak af te geven. Deze aromatische soep, met een knipoog naar de klassieke Mexicaanse chili con carne, zet je meteen op een vliegtuig richten Latijns-Amerika. De bereiding heeft dan wel tijd nodig om te garen, als het op werken aankomt zit je goed. In geen tijd staat je maaltijd te pruttelen.

Ingrediënten

  • 500 g rundsvlees
  • 3 stengel bleekselder
  • 2 wortel
  • 1 paprika
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • 1 chilipeper
  • 450 g bonen
  • 400 g tomatenvlees
  • 40 g tomatenpuree
  • 1 eetlepel oregano
  • 0.5 koffielepel paprikapoeder
  • 1 liter water
  • scheutje olijfolie
  • zout
  • 4 eetlepel zure room
  • 1 limoen
  • koriander

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een fijne rasp
  • een grote ovenvaste stoofpot met deksel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Mexicaanse bonensoep met rundvlees

Verwarm de oven voor tot 160°C.

Pel de rode uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

Kneus de look, pel de tenen en plet ze tot pulp.

Snij de rode chilipeper open en verwijder de hete zaadjes. Snij het deel dat je wenst te gebruiken in fijne stukjes. (Afhankelijk van je liefde voor pikant.)

Verhit een scheut olijfolie in een ruime en ovenvaste stoofpot, op een matig vuur. Stoof de uiringen en roer er de lookpulp en de stukjes chilipeper doorheen.

Snij het stuk borstvlees in dunne plakken van een kleine centimeter breed. Verdeel deze eerst in reepjes en vervolgens in blokjes van zo’n centimeter breed. Laat de blokjes rundvlees meestoven met de uien & co. Spoel nadien je werkplank schoon.

Spoel de stengels selder en snij de uiteinden bij. Schil de bolle zijde met een dunschiller om taaie vezels te verwijderen. Snij de groente eerst overlangs in twee en vervolgens in gelijke stukjes van minder dan een centimeter breed. Doe de selderstukjes in de stoofpot en roer.

Schil de wortelen en de rode paprika met een dunschiller. Snij de paprika in kwarten en verwijder de zaadjes en bleke vliezen.

Snij de wortelen en de stukken paprika overlangs in fijne repen en vervolgens in blokjes ter groote van de selderstukken. Strooi beide in de stoofpot en roer.

Niet bang zijn om dit gerecht te kruiden! Strooi een flinke snuif gerookt of mild paprikapoeder over de gestoofde groenten. Doe hetzelfde met het komijnpoeder en de gedroogde oregano.

Schep tomatenpuree bij de groenten, roer en laat de rauwe smaak wegbakken. Voeg aansluitend de tomatenstukjes uit blik toe.

Giet de zachte rode bonen in een zeef en spoel ze onder een straal koud water. Doe de uitgelekte bonen in de pot en roer.

Schenk water (of bouillon) bij de dikke soep en proef. Voeg een snuif zout toe, zet het deksel op de pot en schuif hem in de voorverwarmde oven van 160°C. Laat de soep zo’n 90 tot 120 minuten pruttelen tot de groeten door-en-door gaar zijn en het vlees botermals is.

Proef het resultaat en kruid de maaltijdsoep naar smaak met extra zout en/of peper.

Spoel de takjes koriander en pluk de blaadjes los.

Roer wat zure room los.

Schep in ieders bord een flinke portie Mexicaanse bonensoep. Lepel er wat zure room in, strooi er korianderblaadjes over en werk elk bord af met wat versgeraspte limoenzeste.

Mexicaanse bonensoep met rundvlees