Mexicaans stoofvlees met rijst

Deze Tex-Mex versie van stoofvlees legt de populaire Belgische klassieker het vuur aan de schenen. Met een vleugje chilipeper, rode bonen en een pittige salsa on the side smaakt dit origineel stoofpotje met rundsvlees ongetwijfeld naar meer!

Ingrediënten

  • 1 kg rundstoofvlees
  • een klontje boter
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 0.25 rode chilipeper
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuif komijnpoeder
  • een snuif kurkumapoeder
  • 140 g tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 75 cl water
  • 1 blik rode bonen
  • zout
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 ajuin
  • olijfolie
  • 250 g langkorrelrijst
  • 1 sjalot
  • 0.25 rode chilipeper
  • 100 g jalapeñopeper
  • 3 stengels lente-ui
  • 1 groene paprika
  • 0.5 bussel koriander
  • olijfolie
  • 0.25 citroen
  • zout
  • een beetje nachochips
  • zure room

Benodigdheden

  • een ovenvaste stoofpot
  • een vergiet

Partners

Bereiding

Het Mexicaans stoofvlees

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Smelt een klontje boter in een grote stoofpot en bak er de stukjes rundstoofvlees kort in aan.

tip
Leg de stukken vlees een voor een in de stoofpot zodat de hete boter niet afkoelt en je vlees mooi kan kleuren.

Snipper de uien fijn en plet de look tot pulp. Verwijder de pitjes en zaadlijsten van de chilipeper en snijd fijn.

Haal het stoofvlees uit de stoofpot en leg even apart. Doe de uien, de lookpulp en de chilipeper in de stoofpot en stoof aan.

Voeg een snuif komijnpoeder, een snuif gerookt paprikapoeder en een snuif kurkuma toe. Roer alles goed om.

Doe het vlees terug in de stoofpot.

Lepel de tomatenpuree erbij en laat mee bakken met het vlees en de kruiden.

Voeg de tomatenblokjes en het water toe.

Spoel de rode bonen onder koud water, laat even uitlekken in een vergiet en voeg toe.

Maak een kruidentuil van de tijm en de laurier. Voeg ze samen met een snuif zout toe aan het stoofvlees.

Zet het deksel op de pot en laat het stoofvlees gedurende 90 minuten verder garen in een oven op 160°C.

De rijst

Snipper een ui fijn en stoof aan in een flinke scheut olijfolie.

Stoof de rijst mee aan in de pan en voeg 2 maten water toe. Zet het deksel op de pan en laat de rijst garen zonder te roeren.

De salsa

Snipper de sjalot, de chilipeper, de jalapeño en de lente-uitjes fijn.

Schil de paprika. Snijd ze eerst in reepjes en daarna in blokjes (brunoise).

Snijd de koriander fijn.

Doe alles samen in een kom en breng op smaak met het citroensap, een lekje olijfolie en een snuifje zout.

Serveer het stoofvlees met een portie rijst en verkruimel er een paar nachos over. De liefhebbers kunnen ook nog een toefje zure room toevoegen.

Mexicaans stoofvlees met rijst