Metworst met broccolistoemp

Metworst is een vleesproduct dat in Vlaanderen eerder regionaal bekend is. Je kunt deze dikke worst enigszins vergelijken met een klassieke rookworst. Van bakken is er geen sprake, maar in een typisch Vlaamse stoemp smaakt de metworst heerlijk. De broccoli zorgt voor een groene en extra gezonde stoemp, de lavas voor een kruidige verfijning.

Ingrediënten

  • 400 g metworsten
  • 2 broccoli
  • 600 g aardappel
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • lavas
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 boter
  • muskaatnoot
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Metworst met broccolistoemp

Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water.
Pel de uien en snipper ze niet al te fijn. Pel ook de look en plet de teentjes tot pulp.
Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes ui en de lookpulp.
In een stoemp horen meer groenten dan aardappelen, dus voorzie voldoende broccoli.
Spoel de broccoli en snij de dikke steel eraf. Die gebruiken we niet.
Verdeel de ‘bloem’ van de groente in kleine roosjes. Snij de dunnere steeltjes fijn.
Doe de stukjes broccoli mee in de stoofpot en roer regelmatig. Schenk er na enkele minuten een scheut water bij en laat de groenten 10 minuten stoven op een zacht vuur. Let erop dat de broccoli gaar is, maar niet platgekookt.
Verwijder het vel van de metworst, snij het vlees in dikke schijven en vervolgens in hapklare blokjes.
Voeg de gekookte aardappelen bij de groenten. Zet de pureestamper erin maar plet de aardappelen met groenten niet àl te fijn. In een stoemp horen nog stukjes te zitten.
Lavas is een kruid met een fijne seldersmaak. Snipper de blaadjes lavas in hele fijne reepjes.
Doe de blokjes metworst, samen met de snippers lavas in de stoemp.
Voeg de mosterd toe en roer.
Proef de stoemp en kruid het gerecht naar smaak met wat geraspte nootmuskaat, peper van de molen en een snuif zout.
Serveer de verse stoemp met metworst met een smakelijke lepel Belgische pickles. De zure pickles zorgen voor een hoofdgerecht met mooi uitgebalanceerde smaken en texturen.
Metworst met broccolistoemp