Merveilleux met abrikoos en amandel

De klassieke merveilleux kennen we nog van zondagnamiddag bij de bomma: een meringuegebakje met cake en slagroom, afgewerkt met chocoladeschilfers en een felrode Maraschinokers. Jeroen maakt echter een versie met abrikozen en de chocolade wordt vervangen door amandelschilfers.

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 180 g witte suiker
  • 1 eetlepel witte suiker
  • 200 g boter
  • klontje boter
  • 200 g bloem
  • een beetje bloem
  • 2 eetlepel abrikozenconfituur
  • een beetje extra abrikozenconfituur
  • 200 g amandelschilfers
  • 6 dl room
  • 2 eetlepel bloemsuiker
  • enkele druppels oranjebloesem
  • een snuifje kardemom
  • 8 meringue
  • 100 g gedroogde abrikoos

Benodigdheden

  • Keukenmachine, spuitzak met gekarteld spuitmondje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de eieren met de suiker in de keukenmachine en klop het geheel tot ruban, dat wil zeggen dat de suiker volledig is opgenomen door de eieren. Voeg er de zachte boter in klontjes aan toe en laat de machine nog even draaien.

Wissel de klopper met de vlinder en voeg de bloem er lepel per lepel aan toe. Tot slot mag ook de abrikozenconfituur onder het beslag gemengd worden.

Vet een bakvorm in en bestrooi hem met bloem. Schep het cakebeslag in de vorm en bak de cake 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C. Laat de cake afkoelen wanneer klaar.

Laat een klontje boter smelten in een pan en kleur de amandelschilfers met een eetlepel suiker in de boter. Laat de amandelschilfers even afkoelen op wat keukenpapier.

Doe de room met de bloemsuiker, enkele druppels oranjebloesem en een snuifje kardemom in de kom van de keukenmachine en klop de room stijf. Schep 3/4 van de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

Steek de meringues uit met een rond uitsteekvormpje zodat ze allemaal even groot zijn.

Snijd de cake in blokjes. Ongeveer van dezelfde grootte dan de diameter van het uitsteekvormpje. Je hebt maar zoveel cake nodig als het aantal merveilleux dat je wilt maken, normaal volstaat een plakje.

Dan kunnen we beginnen bouwen: spuit een toef slagroom op een eiwitschuimpje, duw er een blokje cake op en schep een lepeltje abrikozenconfituur op de cake. Spuit er een nieuwe toef slagroom bovenop en duw er een andere meringue bovenop. Met de slagroom die te veel is strijk je de randen glad met een spateltje, desnoods voeg je nog wat slagroom uit de mengkom toe. Alles moet goed bedekt zijn met slagroom voor de laatste stap: rol de merveilleux door de amandelschilfers.

Werk het geheel af met een laatste toef slagroom en wat reepjes gedroogde abrikoos.

Merveilleux met abrikoos en amandel