Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een keukenmachine met een klopper een neteldoek een vergiet een deegrol tartelettevormen met een diameter van 10 cm een keukenpenseel

Bereiding

De matten

Breng de hoevemelk aan de kook in een grote kookpot.

Doe er zodra de melk kookt, de karnemelk bij. Roer goed om.

Laat 10 minuten stremmen.

Leg een neteldoek in een vergiet.

Giet het mengsel door de neteldoek.

Laat 1 nacht uitlekken.

TIP

Het harde deel dat overblijft, heet de ‘wrongel’. Het vocht dat eruit gelopen is, heet de ‘wei’. Daar wordt bijvoorbeeld ricotta van gemaakt.

Maak de wrongel wat los met je vingers.

Splits de eieren.

Klop de eiwitten tot sneeuw met de keukenmachine. Doe er de helft van de suiker bij als de eiwitten bijna opgeklopt zijn.

Roer de eierdooiers door de wrongel.

Snijd de vanillestokken in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes bij de wrongel.

Roer de rest van de suiker door de wrongel.

Doe er het amandelpoeder en het amandelextract bij.

Spatel de eiwitten door de matten.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven voor tot 225 °C.

Beboter de vormen voor de mattentaarten en bestuif met bloem.

Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg wat dunner uit met een deegrol.

Zet de tartelettevormen op een bakplaat. Drapeer er een vel bladerdeeg over. Duw het deeg in de vormpjes maar maak het nog niet los.

Schep de taartjes voor driekwart vol met de matten.

Leg het tweede vel bladerdeeg over de taartjes en duw met je vlakke hand op de vormpjes zodat het deeg los komt. (zie video)

Klop het ei los en bestrijk er de bovenkant van de mattentaarten mee.

Knip met een schaar een kruisje in het midden van de taartjes.

Bak de mattentaarten 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de mattentaartjes uit de oven en laat ze afkoelen.

4 personen

60 minuten + 1 nacht

Benodigdheden:

een keukenmachine met een klopper een neteldoek een vergiet een deegrol tartelettevormen met een diameter van 10 cm een keukenpenseel

Ingrediënten

Mattentaarten

Een Geraardsbergse mattentaart is een schitterend streekproduct. Jeroen maakt zijn eigen versie en hoopt dat jullie ze ook lekker vinden.

Bereiding

De matten

Breng de hoevemelk aan de kook in een grote kookpot.

Doe er zodra de melk kookt, de karnemelk bij. Roer goed om.

Laat 10 minuten stremmen.

Leg een neteldoek in een vergiet.

Giet het mengsel door de neteldoek.

Laat 1 nacht uitlekken.

TIP

Het harde deel dat overblijft, heet de ‘wrongel’. Het vocht dat eruit gelopen is, heet de ‘wei’. Daar wordt bijvoorbeeld ricotta van gemaakt.

Maak de wrongel wat los met je vingers.

Splits de eieren.

Klop de eiwitten tot sneeuw met de keukenmachine. Doe er de helft van de suiker bij als de eiwitten bijna opgeklopt zijn.

Roer de eierdooiers door de wrongel.

Snijd de vanillestokken in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes bij de wrongel.

Roer de rest van de suiker door de wrongel.

Doe er het amandelpoeder en het amandelextract bij.

Spatel de eiwitten door de matten.

Afwerken en serveren

Verwarm de oven voor tot 225 °C.

Beboter de vormen voor de mattentaarten en bestuif met bloem.

Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg wat dunner uit met een deegrol.

Zet de tartelettevormen op een bakplaat. Drapeer er een vel bladerdeeg over. Duw het deeg in de vormpjes maar maak het nog niet los.

Schep de taartjes voor driekwart vol met de matten.

Leg het tweede vel bladerdeeg over de taartjes en duw met je vlakke hand op de vormpjes zodat het deeg los komt. (zie video)

Klop het ei los en bestrijk er de bovenkant van de mattentaarten mee.

Knip met een schaar een kruisje in het midden van de taartjes.

Bak de mattentaarten 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de mattentaartjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Dagelijkse Kost een.be