Marmercake

Dit is het recept voor een marmercake met twee smaken: vanille en cacao. Maar opgelet! Een verse marmercake werkt als een magneet op alle huisgenoten. Voor je het goed en wel beseft, snijdt elke voorbijganger er een schijfje van af en is de cake in geen tijd foetsie.

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • 250 g amandelpoeder
  • 180 g bloemsuiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 40 g cacaopoeder
  • 200 g boter
  • 5 ei
  • 0.5 dl melk
  • 2 vanillestokje
  • 1 snuifje zout

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine (met hulpstuk om beslag te mengen en een klopper)
  • een bakblik voor cake
  • een (plastic) spuitzak

Partners

Bereiding

Marmercake

Haal de boter op voorhand uit de koelkast, zodat ze zacht wordt. Snij ze vervolgens in blokjes.
Gebruik een keukenweegschaal om de ingrediënten af te wegen.
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe daar de het amandelpoeder, de bloemsuiker en de boter in.
Voeg ook de dooiers van de eieren toe. Het eiwit bewaar je in een andere schaal.
Doe de melk in een pannetje.
Snij de vanillestokken overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
Voeg de zaadjes en de lege peulen bij het pannetje met melk.
Verwarm de vanillemelk en breng ze tot tegen het kookpunt. Let erop dat die kleine hoeveelheid melk niet aanbrandt.
Plaats de mengschaal met amandelpoeder, bloemsuiker en boter in de keukenmachine en meng alles op matige snelheid. Gebruik hierbij het hulpstuk om beslag te mengen.
Schenk er na een paar minuten de vanillemelk (zonder de vanillepeulen) bij. Meng alles tot een egaal cakebeslag.
Giet het beslag in een schaal en zet het opzij. Maak de mengkom van de machine schoon en doe er de eiwitten in.
Klop de eiwitten tot een hagelwit en stevig schuim. Voeg tijdens het kloppen de vanillesuiker toe.
Spatel het eiwitschuim onder het cakebeslag.
Voeg er ook de bloem aan toe en een snuifje zout. Je kunt de bloem vooraf zeven om zeker te zijn dat er geen klontertjes in zitten.
Schep één derde van het beslag in een andere kom. Voeg er het cacaopoeder aan toe en meng het met het beslag.
Schep het donkere beslag in een spuitzak.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Smeer de binnenkant van het bakblik in met een beetje boter en bepoeder het vervolgens met wat bloem. Zo kan je de cake na het bakken heel gemakkelijk ontvormen.
Schep het bleke beslag in het bakblik en strijk het oppervlak glad.
Knip het puntje van de plastic spuitzak en plaats dit IN het bleke deeg aan de bovenzijde van het bakblik.
Spuit in een vlotte rechte beweging het cacaobeslag in het bleke vanillebeslag. Strijk even over het oppervlak met een pannenlikker.
Bak de marmercake gedurende 45 tot 50 minuten in de oven van 160°C.
Ontvorm de cake en laat het gebak afkoelen op een rooster.
Gebruik bij voorkeur een broodmes om de cake nadien in dikke plakken te snijden.
Marmercake