Macaronischotel met 3 kazen, gehakt en savooi

Een pot macaroni gaat er altijd wel in, zeker als je er een lekkere saus bij serveert. Jeroen verwerkt er drie kazen in die voor een smeuïge en karaktervolle saus zorgen. Zorg tenslotte voor een pan met goudbruin gebakken gehakt én een winterse savooikool. Meng het hele gezelschap en verhuis de dampende schaal zo snel mogelijk naar de eettafel.

Ingrediënten

  • 300 g gehakt
  • 0.5 savooikool
  • klontje boter
  • snuifje salie
  • snuifje rozemarijn
  • snuifje oregano
  • peterselie
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 5 dl melk
  • 125 g ricotta
  • 75 g Gouda
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 citroen
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 400 g macaroni

Benodigdheden

  • een kaasrasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het gehakt en de savooikool

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg er een snuif zout aan toe.

Zet een ruime braadpan op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.

Geef het gehakt intussen extra smaak met een selectie gedroogde kruiden: snuifjes salie, rozemarijn en oregano. Meng de kruiden door het gemalen vlees.

Verdeel het gehakt in de hete pan. Laat het vlees een paar minuten onaangeroerd bakken. Pas daarna roer je het even om. Verkruimel het vlees niet te veel en geef het een goudbruin korstje. Hou het gebakken gehakt opzij.

Verwijder de taaiste buitenste bladeren van de savooikool. Snij de groente in kwarten en vervolgens in brede repen.

Spoel de snippers kool in ruim water, zodat restjes aarde en zand verdwijnen. Laat de savooi uitlekken.

Kook de versneden savooi in het gezouten water. Reken hiervoor 5 tot 6 minuten. Zeef de kool uit het water en breng dat opnieuw aan de kook, om er de macaroni in te garen.

De kaassaus

Maak de saus in een ruime kookpot. Smelt er de boter in en voeg de bloem toe. Roer tot je een roux krijgt. Laat het mengsel kort bakken, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt.
Schenk de melk erbij en blijf roeren met de garde. Breng de saus richting kookpunt tot je een gebonden bechamel krijgt, zonder klontertjes. Zet nadien het vuur zacht.
Rasp de belegen gouda en het stuk Parmezaanse kaas.
Schep de ricotta en de gemalen kaas in de saus. Roer tot de kazen zijn weggesmolten. Proef en kruid de saus met versgeraspte muskaatnoot, voldoende peper van de molen en een snuifje zout. Werk ze af met een klein scheutje citroensap.
Houd de saus warm, maar vermijd dat ze aanbrandt.

Het gerecht afwerken

Kook de macaroni beetgaar.

Schep de stukjes savooikool en het gehakt in de kaassaus en roer.

Laat de macaroni uitlekken en stort de pasta in de saus.

Roer en proef nog een keer. Gebruik naar smaak meer peper en een beetje zout.

Serveer het gerecht in een grote schotel. Strooi er wat fijngesnipperde peterselie overheen.

Macaronischotel met 3 kazen, gehakt en savooi