Macaroni met tonijn

Dit is het recept voor een eenvoudige gegratineerde ovenschotel met macaroni en tonijn uit blik. Met een lijstje van makkelijk te verkrijgen producten tover je zonder grote culinaire kunsten een voedzaam en lekker pastagerecht op de tafel. Als er al een restje van overblijft, dan zal dat de dag erop eens zo goed smaken.

Ingrediënten

  • 500 g macaroni
  • 250 g tonijn
  • 250 g kerstomaten
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 60 g olijf
  • 4 dl passata
  • 3 eetlepel mascarpone
  • 200 g mozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 50 g panko
  • 0 rozemarijn
  • 0 tijm
  • 0 laurier
  • 0 cayennepeper
  • 0 olijfolie
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een grote ovenvaste schotel
  • een blender (of staafmixer)
  • gemengde salade (vers of voorverpakt)
  • enkele takjes basilicum
  • een scheut olijfolie
  • een scheutje azijn
  • peper
  • zout

Partners

Bereiding

Macaroni met tonijn

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook om de macaroni in te garen. Terwijl het water aan de kook komt, kan je de saus bereiden. Kook de deegwaren beetgaar en laat ze uitlekken.
Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in halve ringen.
Pel de look en plet de teen tot pulp.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.
Doe de uien en de lookpulp in de pot en roer af en toe.
Hak intussen de olijven in grove stukken. Laat ze meestoven met de uien.
Zet het vuur zachter en bind de rozemarijn, de tijm en de laurier tot een kruidentuiltje. Gebruik hiervoor wat keukentouw. Doe het bouquet garni in de pot.
Open het blik tonijn, en laat het visvlees uitlekken.
Doe de tonijn in de pot en plet de stukken vis even met de vork.
Giet de passata (tomatenpulp) erbij en roer.
Spoel de kerstomaatjes, verwijder de kroontjes (indien nodig) en gooi de rode bolletjes in z’n geheel in de stevige pastasaus.
Laat de saus een paar minuten stoven op een zacht vuur.
Naar het idee van ‘tonijnsla pikant’, doe ik er graag een snuifje cayennepeper in. Doe dit naar persoonlijke smaak.
Schep de mascarpone in de saus, roer en laat de verse kaas wegsmelten.
Vis de uitgekookte kruidentuil uit de romige saus. Giet de gare macaroni bij de saus en roer.
Proef en kruid het gerecht met wat peper en zout (naar smaak).
Snij de mozzarella in blokjes en meng ze doorheen de pastaschotel.
Schep het gerecht in een ruime ovenschotel.
Laat de ovengrill al voorverwarmen.
Snij de Parmezaanse kaas in stukjes en doe ze in de beker van de blender.
Mix de kaas fijn en doe er dan panko (of klassiek paneermeel) bij. Mix nog even kort.
Strooi het mengsel van Parmezaanse kaas en paneermeel gelijkmatig over het gerecht.
Plaats de schotel onder de ovengrill tot er een knapperig kaaskorstje tevoorschijn komt.
Macaroni met tonijn