Maaltijdsoep met soepvlees, kool en rapen

Dit is eigenlijk een klassieke hutsepot, maar dan in soepvorm. Jeroen maakt ze met een zelfgetrokken groentebouillon met soepvlees en rapen, groene kool, pastinaak en boerentenen. Die laatste zijn grote witte bonen die je een nacht moet laten weken.

Ingrediënten

  • 200 g witte bonen
  • 3 liter groentebouillon
  • 400 g soepvlees
  • boter
  • 3 ajuin
  • 1 bussel rapen
  • 2 pastinaak
  • 2 tenen knoflook
  • 3 wortelen
  • 0.5 groene kool
  • 3 aardappel
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Week de bonen een nacht in water.

Maak een groentebouillon klaar met de dubbele hoeveelheid soepvlees die nodig is voor dit recept. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier

Het extra soepvlees kun je in deze bereiding gebruiken.

Laat de bouillon met het soepvlees minstens 3 uur garen onder een deksel.

Smelt een klont boter in een soepketel. 

Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen en stoof ze in de boter.

Schil de rapen en de pastinaken. Snijd ze in stukken. Stoof ze met de ui.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp mee aan.

Schil de wortelen. Snijd ze in stukken en stoof ze met de rest van de groenten.

Hak de groene kool grof en stoof ze ook aan.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze met de rest van de groenten in de soepketel.

Haal het soepvlees uit de bouillon en zeef de bouillon bij de groenten. Kruid de soep met peper en zout.

Giet de geweekte bonen af en verwijder de vliezen. Doe de bonen bij de soep.

Zet een deksel op de soepketel en laat ongeveer 30 minuten garen op een zacht vuur.

Trek het soepvlees uit elkaar. Doe het bij de soep.

Maaltijdsoep met soepvlees, kool en rapen