Luikse salade

Een oerklassieker uit de Belgische keuken! Daar gaat Jeroen maar al te graag mee aan de slag. Deze keer in de vorm van een salade met gebakken spekjes, lekkere gekookte aardappelen en lauwe boontjes. Deze moet je gewoon eens geprobeerd hebben!

Ingrediënten

  • 500 g Ratte de Touquet
  • een snuifje zout
  • 4 ei
  • 300 g groene boontjes
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 1 dooier
  • een scheutje natuurazijn
  • 1 dl slaolie
  • een snuifje peper
  • een klontje boter
  • 200 g gerookt spek
  • 2 sjalot
  • enkele takjes krulpeterselie
  • een snuifje nootmuskaat

Benodigdheden

  • Staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de aardappelen en kook ze gaar in een grote pot gezouten water.

Kook de eieren 8 minuten.

Kuis de boontjes en kook ze beetgaar in een pot gezouten water.

Doe de twee soorten mosterd samen met een dooier in een maatbeker en voeg er een scheut natuurazijn aan toe. Mix terwijl je de olie er in een straaltje aan toevoegt tot je een licht gebonden vinaigrette hebt. Kruid de vinaigrette met peper en zout.

Giet de eieren en boontjes af en spoel ze onder koud water. Pel de eieren en hou ze even apart.

Zet een grote pan op het vuur en laat een klont boter smelten. Snijd het spek in repen en bak ze krokant in de boter.

Pel de sjalot en snijd ze in ringen.

Spoel de krulpeterselie onder koud water en snipper fijn.

Schep het spek uit de pan en hou het even apart.

Giet de aardappelen af en bak ze in de pan van het spek. Voeg een klontje verse boter toe en geef de aardappelen een korstje. Voeg de sjalot en de boontjes toe en stoof ze kort mee aan. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Voeg ook nog een scheut natuurazijn toe.

Voeg het spek toe en snijd de eieren in twee.

Schep de salade in een kom, lepel er wat dressing over en schik de eieren ertussen. Werk af met de fijngesneden krulpeterselie.

Luikse salade