Luikse koffie met kattentongen

Voor café Liégeois of Luikse koffie heb je in de eerst plaats koffie van topkwaliteit nodig. Bewaar gemalen koffie altijd in het oorspronkelijke zakje en doe er een elastiekje rond. Als de korrels te veel met lucht in aanraking komt, verliest de koffie zijn aroma. Nog beter is het om koffiebonen te malen in een authentieke koffiemolen.Natuurlijk bak je er klassieke kattentongen bij die je afwerkt met fijne streepjes chocolade.

Ingrediënten

  • 125 g boter
  • 125 g suiker
  • 125 g bloem
  • 3 ei
  • 100 g chocolade
  • vanille-extract
  • snuifje
  • 2 espresso
  • 2 dl room
  • 1 vanillestokje
  • 4 bolletje vanille-ijs
  • 4 bolletje mokka-ijs
  • scheutje Peket
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • chocolade

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk voor beslag
  • bakpapier
  • een siliconen bakmat (of bakpapier)
  • spuitzak met platte spuitmond een garde

Partners

Bereiding

Kattentongen

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de boter in stukken en meng met de suiker in de keukenmachine.
Doe 2 hele eieren en 1 eiwit bij het beslag.
Voeg er lepel per lepel de bloem aan toe. Doe er ten slotte een snuifje zout en een druppel vanille-extract bij en meng tot een romig beslag.
Vul een spuitzak met spuitmond met het beslag en laat even opstijven in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een siliconenmat. Trek lange strepen van het beslag maar laat voldoende ruimte tussen de koekjes.
Bak de kattentongen in ongeveer 7 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Breek de chocolade in stukken in een kom en zet op een kookpan met heet water. Laat de chocolade smelten au bain marie.
Vouw een gelijkbenige driehoek uit bakpapier en rol op tot een spuitzakje. Plooi het uiteinde naar binnen en vul met chocolade. Snijd eventueel een heel klein puntje weg.
Maak horizontale chocoladestreepjes op de kattentongen.

Luikse koffie

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
Doe de zaadjes en de bloemsuiker bij de room en klop met een garde tot het de dikte van yoghurt heeft. Laat de vanilleroom opstijven in de koelkast.
Schep een bol vanille-ijs en een bol mokka-ijs in een glas. Druppel er (eventueel) een beetje Peket over en doe er de warme espresso bij. Werk af met een lepel vanilleroom en geraspte chocoladeboontjes.
Leg er een kattentong bij.
Luikse koffie met kattentongen