Looksoep met Spaanse ham en waterkerscoulis

Je kunt misschien denken dat ‘looksoep’ een killer is voor enige romantiek of intieme conversaties, maar dat is zeker niet het geval. Door de garing zal de soep een subtiele looksmaak hebben die geen nadelige gevolgen heeft. Je maakt er zelfs een feestelijke soep van, door ze te dresseren met wat heerlijke Spaanse ham en waterkerscoulis. Een bordje dat gegarandeerd goeie punten zal scoren aan tafel.

Ingrediënten

  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 6 teentje look
  • 2 prei
  • 3 ui
  • 100 g ham
  • 1 ei
  • 1 dl room
  • 1 scheutje sherry
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 boter
  • 1 snuifje lookpoeder
  • peper
  • zout
  • 1 bussel waterkers
  • 4 eetlepel druivenpitolie
  • 1 snuifje bicarbonaat
  • 1 scheutje water
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een blender
  • een grote zeef

Partners

Bereiding

Voor de looksoep

Ontdooi de nodige kippen- of groentebouillon. Wie een portie verse bouillon wil maken, kan hier terecht voor het recept.

Haal de sneetjes ham even op voorhand uit de koelkast. Dan zal het vlees meer smaak hebben.

Pel de tenen look en snij ze in schijfjes.

Zet een soepketel of ruime stoofpot op een zacht vuur. Doe er een flinke scheut olijfolie in.

Fruit de schijfjes look in de olie. Let erop dat het vuur voldoende zacht is en de look niet kan verbranden.

Pel intussen de uien, snij ze grof en voeg ze bij de look.

Snij het donkerste loof en de wortelstukjes van de prei. Snij de stammen overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water.

Laat de groenten een kwartier stoven. Roer regelmatig in de pot. Uiteindelijk mogen de groenten vrij ‘platgestoofd’ zijn.

Schenk de bouillon erbij en laat de soep op een zacht vuur pruttelen. Reken hiervoor zo’n 30 minuten. Intussen kan je de coulis van waterkers bereiden.

Mix de soep glad met je staafmixer. Kruid ze naar smaak met peper van de molen, wat zout en een beetje lookpoeder.

Voeg ook een scheutje droge sherry toe. Mix de soep nog een tweede keer.

Giet de soep door een grote zeef. Gebruik een pollepel om ze door die zeef te duwen. De droge groentepulp die in de zeef achterblijft, gooi je weg.

Vlak voor het serveren, werk je de soep af met een ‘liaison’ van ei en room.

Schenk de room in een mengbeker en voeg er het eigeel aan toe. (De regel zegt: gebruik één dooier per deciliter room.) Kluts de beide ingrediënten samen met een vork of een garde.

Verwarm de gezeefde soep, maar laat ze niet koken. Voeg alvast een klont koude boter toe aan de soep.

Schenk de ‘liaison’ in de warme soep en mix met de staafmixer. De soep krijgt hierdoor een romige binding.

Voor de waterkerscoulis

Terwijl de soep gaart, kan je de waterkerscoulis bereiden.
Spoel de waterkers schoon, laat ze uitlekken en verwijder de dikste en taaiste steeltjes. Hou ook enkele fijne takjes en blaadjes opzij voor de garnering van de soep.
Breng een potje water aan de kook. Voeg er een snuifje bicarbonaat aan toe en vervolgens ook de blaadjes en fijne takjes waterkers. (Het bicarbonaat zal er voor zorgen dat de waterkers een mooie groene kleur behoudt.)
Na zo’n 5 minuten is de waterkers gaar. Giet ze af in een zeef en koel de gare waterkers onder stromend water.
Doe de waterkers in de beker van de blender en voeg een scheutje koud water toe. Mix dit een eerste keer.
Schenk er de druivenpitolie bij (of een andere olie met een neutrale smaak).
Mix de coulis een tweede keer en kruid de gladde grasgroene saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Zet de coulis koel tot je de soep serveert.

Voor de afwerking

Snij of scheur de Spaanse ham in stukjes.
Schep een portie soep in het bord en strooi er snippers ham over. Leg er ook enkele pluksels waterkers bij.
Druppel tenslotte wat waterkerscoulis in elk bord. Zo krijg je een feestelijk bordje soep.
Het overschot van de coulis kan je uiteraard invriezen voor een tweede ronde.
Looksoep met Spaanse ham en waterkerscoulis