Loempia's met zoetzure saus

Een krokante snack die bij iedereen vlotjes naar binnen gaat: loempia’s. Jeroen maakt ze from scratch met fijne reepjes groenten in allerlei kleuren, gekarameliseerde varkensreepjes en een verse, zoetzure saus. Rollen, frituren en smullen maar!

Ingrediënten

  • 2 wortel
  • 2 rode paprika
  • 200 g sluimererwten
  • 1 courgette
  • 300 g sojascheuten
  • arachideolie
  • 60 g gember
  • een scheutje sojasaus
  • een scheutje sesamolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 400 g spiering
  • 2 teen look
  • 1 eetlepel honing
  • 1 rode chilipeper
  • 0.5 limoen
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 dl ananassap
  • 2 eetlepel sweet chilisaus
  • 1 eigeel
  • een scheutje water
  • 16 Vietnamese loempiavellen

Benodigdheden

  • een keukenpenseel
  • een friteuse
  • een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de wortelen en snijd ze in fijne reepjes (julienne). Doe hetzelfde met de sluimererwten en de paprika. Snijd repen van de courgette tot je bij de pitjes komt en gooi de kern weg. Snijd de stukken courgette ook in reepjes.

Verwarm een scheut arachideolie in een wokpan en roerbak de fijngesneden groenten samen met de sojascheuten. Rasp de gember erbij en voeg de sojasaus en sesamolie toe. Laat de groenten daarna uitlekken in een vergiet.

Verwarm opnieuw een scheut arachideolie in de wokpan. Snijd de spiering in dunne reepjes en bak ze in de hete olie. Roer niet maar rasp er eerst de look en de gember bij. Voeg ook de honing en de sojasaus toe en laat de stukjes vlees karameliseren. Roer daarna pas om.

Snijd de chilipeper fijn en doe ze samen met het limoensap bij het vlees. Zet de pan van het vuur wanneer het vlees volledig gebakken is.

Verwarm een scheut olie in een pan. Snijd de sjalot en de andere helft van de chilipeper fijn. Rasp nog een teentje look en een stuk gember bij. Stoof alles aan en voeg de tomatenpuree toe. Roer goed.

Giet de tomatenketchup, het ananassap, de rijstazijn, de sesamolie en de sweet chilisaus bij de kruidenmengeling. Laat de saus even pruttelen. Zeef de saus daarna en laat afkoelen.

Verwarm het frietvet tot 180°C.

Klop het eigeel los met een scheutje water.

Leg een loempiavel in ruitvorm op je werkblad. Verdeel er een portie groenten en een paar stukjes vlees over.

Smeer met een penseeltje de randen van het loempiavel in met het eimengsel. Vouw eerst de twee zijkanten (links en rechts) dicht. Plooi daarna het onderste vel naar binnen en rol de loempia verder dicht.

tip
Wil je het risico op gebarsten loempia's beperken? Gebruik een extra stuk loempiavel om de binnenkant van je loempia te verstevigen (zie video).
kookvraag
Hoe kan ik gemakkelijk loempia's vouwen?

Bak de loempia’s op 180°C in de friteuse tot ze goudbruin zien. Laat ze even uitlekken op een vel keukenpapier.

Schik de loempia’s op een mooie plank of schotel en serveer er je zelfgemaakte zoetzure saus bij. Smakelijk!

Loempia's met zoetzure saus