Loempia met krab en paprikasaus

Met dit gerecht kan je alle kanten uit: serveer het als warm hapje met dipsaus of als een lunch met een slaatje naar keuze erbij. In de loempia's verwerkt Jeroen een kant-en-klare salade met wakamé, een zeewier waar Japanners verzot op zijn. Wakamésalade koop je in de visafdeling van grote supermarkten of bij de visboer. Je kan het zilte wier ook gedroogd kopen. Laat het in dat geval even wellen in water en snij de blaadjes fijn.

Ingrediënten

  • 150 g yoghurt
  • 1 rode paprika
  • 1 chilipeper
  • 1 theelepel tandoorikruiden
  • paprikapoeder
  • 2 takje munt
  • zout
  • 16 loempiavel
  • 250 g krabvlees
  • 1 ei
  • 0.5 teentje look
  • 20 g gember
  • 30 g wakamé
  • 1 limoen
  • scheutje sojasaus
  • chilisaus

Benodigdheden

  • een blender
  • een friteuse met arachideolie

Partners

Bereiding

Paprika en chilipeper confijten

Confijt vooraf de rode paprika en de chilipeper. Verwarm de oven voor op 200°C en leg de paprika en de hete peper in een schaaltje. Schenk er een beetje olijfolie over en gaar ze gedurende ongeveer 30 minuten in de oven.

De dipsaus

Laat de paprika en de chilipeper wat afkoelen en snij de vruchten nadien open.

Schraap voorzichtig al het vruchtvlees weg en verzamel het in een mengsschaal. De taaie schil gooi je weg. Ook de hete pitjes van de chilipeper hoef je niet te verwerken in het sausje.

Neem een vork en plet het rode vruchtvlees fijn. (Wie dat wenst kan het ook pureren met de mixer.)

Voeg een snuifje mild paprikapoeder en wat tandoorikruiden toe. (naar smaak)

Spoel de blaadjes munt en snipper ze in zo fijn mogelijke stukjes. Roer de verse kruiden, samen met de yoghurt, door de kruidige pulp.

Proef het sausje en voeg enkel wat zout toe, indien nodig.

De loempia's

Doe het krabvlees in de beker van de blender.
Scheid het ei en doe het eiwit bij de krab. Bewaar de dooier om later de loempia’s te verzegelen. (Zo barsten ze niet open tijdens het bakken.)
Schil het stukje gember en rasp het fijn in de beker van de blender.
Pel de look en plet het stukje tot pulp. Voeg de look toe, samen met het vers limoensap.
Schenk er een scheutje sojasaus in (als vervanger voor het klassieke zout).
Voeg tenslotte een klein toefje hete chilisaus toe. (naar persoonlijke smaak)
Mix de inhoud van de beker tot een fijn krabmengsel.
Hak de wakamé fijn met je mes en meng het groen door het krabmengsel.
Kluts de dooier los en neem er een keukenpenseel bij.
Leg een groot loempiavel als een ruit op je werkblad. (Dus met een hoekpunt die naar je toe wijst.) Leg in het midden een klein loempiavel.
Schep een flinke vork vol krabvlees in het midden. Neem een keukenpenseel en strijk de randen van het grootste deegvel in met eigeel. Smeer er ook een beetje over de hoeken van het kleine loempiavel.
Rol de vulling eerst in het kleine loempiavel. Vouw de onderste punt van het loempiavelletje over de vulling heen, vouw dan de linker- en rechterflap naar binnen en rol het pakketje tot een kleine loempia.
Nu is het (onderliggende) grote loempiavel aan de beurt. Deze ‘tweede verpakking’ zal ervoor zorgen dat je een stevige loempia krijgt die succesvol uit de friteuse komt.
Vouw opnieuw de onderste punt van het (grote) loempiavel over de kleine loempia heen en vouw vervolgens de linker- en rechterflap naar binnen. Smeer een extra likje eigeel over de punt loempiadeeg waarmee je het pakketje zal afsluiten.
Rol je culinair kunstwerk tot een strak aangespannen loempia. Herhaal deze ‘embalage’ voor elk pakketje krabvulling.

Serveren

Verhit de friteuse tot 180°C.
Bak de loempia’s goudbruin krokant in de hete olie.
Serveer ze met een potje dipsaus en - voor de liefhebbers - een restje wakamésla.
Loempia met krab en paprikasaus