Lobster roll van rivierkreeft met witte kool, wakame en currydressing

Jeroen maakt een zalige 'lobster roll’, niet met kreeft maar met rivierkreeftjes. Samen met de fris gemarineerde witte kool, een heerlijk sausje van verse curry en limoenblad en wat gefruite sjalotjes heb je in geen tijd een rijkelijk belegde sandwich die je nog lang zal heugen.

Ingrediënten

  • 2 dl witte wijnazijn
  • 1 dl rijstazijn
  • 1 dl water
  • 3 eetlepel kristalsuiker
  • enkele korianderzaad
  • 1 steranijs
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/4 witte kool
  • 100 g wakamé
  • een halve komkommer
  • een halve chilipeper
  • een halve limoen
  • 1 limoenblaadje
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eierdooier
  • een halve limoen
  • 2 limoenblaadjes
  • een halve rode chilipeper
  • 20 g gember
  • 1 eetlepel currypasta
  • scheutje vissaus
  • snuif kurkuma
  • 2 dl slaolie
  • 300 g rivierkreeftenstaartje
  • arachideolie
  • 2 sjalot
  • 1 eetlepel bloem
  • scheut melk
  • 4 sandwich
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gemarineerde witte kool

Doe de witte wijnazijn met wat rijstazijn en een scheutje water in een steelpannetje en voeg er de steranijs, de laurierblaadjes, de korianderzaadjes en de suiker aan toe en breng het geheel aan de kook.

Snijd de witte kool in hele fijne slierten met behulp van de mandoline, doe ze in een kom en giet de kokende marinade door een zeef over de witte kool. Haal de kool goed door de marinade en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het geheel afkoelen.

Meng de wakamé onder de witte kool.

Gemarineerde komkommer

Schil de komkommer en snijd het vruchtvlees zonder de zaadlijsten in staafjes. Doe de staafjes in een kom met een fijngesneden chilipeper, gevolgd door de vissaus, een limoenblaadje, de bruine suiker en het sap van een limoen. Laat de komkommer even marineren.

Currydressing

Doe de dooiers met het sap van een halve limoen en een koffielepel scherpe mosterd in een maatbeker. Snijd de limoenblaadjes , de chilipeper en de gember fijn en voeg ze toe. Voeg de currypasta, een scheutje vissaus en een snuif kurkuma en zout toe en zet de mixer erin. Giet de olie er in een straaltje aan toe, tot je een gebonden mayonaise hebt.

Lobster roll

Snijd de rivierkreeftjes grof en doe ze in een kom. Meng wat van de (curry)mayonaise onder de rivierkreeftjes.

Laat wat arachideolie opwarmen (of gebruik een friteuse). Pel de sjalot en snijd ze in ringen. Haal de ringen eerst door de melk en dan door de bloem en frituur ze in de olie. Laat de sjalotringen even uitlekken op wat keukenpapier en kruid ze met zout.

Snijd de sandwiches aan de bovenkant in twee en rooster ze kort onder de grill.

Schep wat gemarineerde witte kool op de sandwich, gevolgd door een flinke lepel rivierkreeft. Eindig met wat staafjes komkommer, de gefruitte sjalot en enkele blaadjes koriander.

Lobster roll van rivierkreeft met witte kool, wakame en currydressing