Linzensoep met spekjes en zure room

Linzen zijn voedzaam en ideaal om in een gemixte soep te verwerken. Om er een bijzonder gerecht van te maken verdwijnt er ook een grasgroene en gezonde puree van waterkers in en werk ik de borden af met krokante lapjes gerookt spek en een lepeltje smeuïge zure room.

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 160 g linzen
  • 4 wortel
  • 3 selderstengel
  • 2 bussel waterkers
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • 8 sneetje gerookt spek
  • 1 takje salie
  • 1 takje rozemarijn
  • tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 1 dl zure room
  • olijfolie
  • currypoeder
  • komijnpoeder
  • selderijzout
  • bicarbonaat
  • peper

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een staafmixer
  • een blender (optioneel)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een flinke portie kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.

Bereiding

Spoel vooraf alle groenten en kruiden. Spoel de waterkers voorzichtig, want het is een tere bladgroente.

Pel de uien en de look. Snij ze in (grove) stukken.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel. Stoof de stukken ui en de look in de hete olie.

Schil intussen de wortelen en snij ze samen met de selderstengels in grove stukken en doe de groenten in de stoofpot.

Maak een bouquet garni van tijm, laurier, rozemarijn en salie. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Strooi de groene linzen in de pot. Doe er voor extra smaak ook een blokje gerookt spek bij. Dan krijgt de soep een extra smakelijk aroma.

Schenk de warme kippenbouillon bij de gestoofde groenten met linzen en laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenschaal. Schik er de lapjes spek op. (Lange lapjes spek kan je best in twee snijden.)

Schuif het spek in de hete oven van 180°C. Bak het krokant in ongeveer 15 minuten. (afhankelijk van het type oven)

Snij de waterkers in grove stukken. Gebruik ook de steeltjes, want straks verandert ze in een grasgroene puree.

Breng water aan de kook in een potje en voeg een scheutje bicarbonaat toe. Zo blijft de frisse kleur gemakkelijk behouden.

Doe de stukken waterkers in het kokende water. Na zo'n 6 minuten is de groente al voldoende gaar. Schep de waterkers in een blender of gebruik een staafmixer om ze glad te mixen. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe.

Zodra de lapjes spek krokant gebakken zijn, leg je ze op een vel keukenpapier. Laat de speklapjes uitlekken zodat ze krokante chips worden.

Controleer of de linzen gaar zijn. Haal het stuk spek en het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad met de staafmixer.

Voeg de gemixte waterkers toe, kort voor het serveren. Mix de soep nog kort.

Proef en kruid het gerecht naar smaak. Deze drie kruiden passen perfect in deze soep: een snuif currypoeder, een voorzichtig snuifje komijnpoeder en wat selderijzout. Voeg ook wat peper van de molen toe. Opmerking: Wie de kruiding graag klassiek houdt, gebruikt gewoon zout en gemalen zwarte peper.

Vul een stevige kom soep voor iedereen. Roer de zure room even los en schep in elke portie een eetlepel. Laat tenslotte enkele lapjes krokant gebakken spek in de soep dobberen.

Linzensoep met spekjes en zure room