Linguini met aubergine en radicchio

Jeroen is verzot op een pastaschotel boordevol smaken en texturen. Vlees hoeft hij er absoluut niet bij. Doe zoals Jeroen en leef jezelf eens uit met de bereiding van de linguine met aubergine, radicchio, olijven en veel verse kruiden. Pijnboompitjes zorgen voor wat crunch en de Italiaanse schapenkaas heeft karakter. Snel klaar, weinig afwas, … Wat moet een hongerige mens nog meer?

Ingrediënten

  • 500 g linguini
  • 120 g pecorino
  • 2 aubergine
  • 0.5 radicchio
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 80 g olijf
  • 50 g pijnboompit
  • 0.5 bussel peterselie
  • 0.5 bussel basilicum
  • oregano
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een kaasrrasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Linguini met aubergine, radicchio, olijven en pecorino

Vul een ruime pot met water en doe er een flinke snuif zout in. Breng het water aan de kook. Kook daarin later de pasta beetgaar. (Reken de aangegeven gaartijd, min één minuut.)
Zet intussen een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in.
Pel de look en plet de teen tot pulp. Pel de uien en snij ze in partjes. Pluk de schillen van de ui wat uit elkaar en stoof ze met de knoflook in de olie. Zet het vuur na een paar minuten wat zachter.
Spoel alle groenten. Snij de ongeschilde aubergines in dobbelstenen en laat ze meestoven. De sponzige stukken aubergine zullen snel alle olie absorberen. Kortom… schenk wat extra olijfolie in de pot.
Strooi de pijnboompitten in een ovenschaaltje en verhit ze in een oven van 180°C. Laat ze 10 minuten roosteren. (Je kunt de pitten ook roosteren in een braadpan op een matig vuur. Let op: ze verbranden snel.)
Hak de olijven fijn. Ik gebruik graag olijven opgelegd in olie, maar kies gerust je eigen favorieten. Stoof de olijfstukjes mee. Voeg ook een snuifje gedroogde oregano toe.
En ja, er gaat ook sla in de pastaschotel! Snij de radicchio middendoor en verwijder het taaie hart. Spoel de bladeren onder stromend water. Snij de radicchio grof en stoof de stukken bladgroente mee. Roer regelmatig even in de pot.
Meng de beetgare pasta met de groentenmix. Schep een beetje van het kookvocht van de pasta in de pot. Dit geeft glans en een beetje binding.
Strooi de geroosterde pijnboompitten toe in het pastamengsel.
Spoel de verse kruiden en snij de platte peterselie en de basilicum grof. Meng de kruiden onder de pasta, en proef het resultaat. Kruid de schotel naar smaak met voldoende peper van de molen en wat zout.
Serveer de dampende pasta meteen in de borden. Schep er voldoende garnituur bij. Werk elk bord af met wat versgeraspte pecorino.
Linguini met aubergine en radicchio