Linguine met artisjok, pancetta en Parmezaanse kaas

Wie verzot is op de unieke smaak van artisjok zal deze pastaschotel met veel plezier op z’n bord zien verschijnen. Doe een beetje moeite om de artisjokken te ontmantelen, tot enkel de smakelijke bodems overblijven. Gaar ze in een romige saus, voeg gebakken Italiaans spek toe en heel veel fijne bieslook. Meng er slierten fijne lintpasta doorheen, vergeet de Parmezaanse kaas niet en geniet!

Ingrediënten

  • 500 g linguine
  • 400 g pancetta
  • 4 artisjok
  • 1 ui
  • 2 teentje look
  • 1 citroen
  • 1 bussel bieslook
  • 2 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 2 dl room
  • 1 dl witte wijn
  • 1 scheutje water
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • ijswater

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Linguine met artisjok, pancetta en Parmezaanse kaas

Vul een kom met ijskoud water en knijp er citroensap in.

Voor deze bereiding heb je de artisjokbodems nodig. Snij genadeloos 2/3 van elke artisjok en bewaar het onderste kleine stuk. Dompel de groente in water met cirtroensap, zodat het vruchtvlees niet verkleurt.

Schil de artisjokbodem en trek of breek de steel eruit. Snij vervolgens een schijfje van elke artisjokbodem, tot je het ‘hooi’ ziet zitten.

Met een lepel wrik en schep je het draderige hooi eruit. De schijf (of het ondiepe ‘kuipje’ dat overblijft is het hart. Leg elke versneden artisjok in het citroenwater.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook om de pasta te garen. Voeg een snuif zout toe.

Snij de plakjes pancetta in hapklare stukjes. Verhit een bodem olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur en bak de stukjes Italiaans spek zacht krokant. Opmerking: Eerst zal het vlees wat vocht loslaten. Ga geduldig door tot de stukjes vlees beginnen te bakken. Snipper de ui in matig fijne stukjes en plet de looktenen tot pulp.

Schep het gebakken vlees uit de pot en vervang het door de snippers ui en de lookpulp. Stoof de ui glazig.

Snij tussendoor de artisjokharten in blokjes van ongeveer 1 op 1 centimeter. Doe ze meteen in de pot en laat ze kort meestoven.

Voeg enkele laurierblaadjes en wat tijm toe. Kruid met flink wat peper van de molen en een snuifje zout.

Schenk de witte wijn in de pot, samen met een flinke scheut water, tot de inhoud van de pot net onderstaat. Laat de bereiding enkele minuten pruttelen op een zacht vuur, tot er slechts een bodempje kookvocht overblijft.

Schenk de room erbij en laat de inhoud van de pot nog enkele minuten sudderen, tot de blokjes artisjok gaar zijn. Proef opnieuw en breng de saus op smaak met extra peper en zout. (Kijk uit met zout: de stukjes pancetta hebben ook een zoute smaak.)

Kook de pasta beetgaar in het kokende water. Reken een kooktijd die 1 minuut korter is dan wat de verpakking vermeldt.

Snipper de royale hoeveelheid bieslooksprieten zeer fijn. Giet de pasta af en doe ze in een ruime serveerschaal.

Verwijder de tijm en laurier uit de saus met artisjok. Schenk ze over de hete pasta, gevolgd door de bieslook en de gebakken snippers pancetta.

Meng voorzichtig en rasp Parmezaanse kaas over de pastaschotel. Serveer meteen.

Linguine met artisjok, pancetta en Parmezaanse kaas