Limoen-tiramisutaart met aardbeien

Een frisse limoen-tiramisutaart belegd met sappige aardbeien. Een fantastische taart voor iedere gelegenheid bij zonnig lenteweer.

Ingrediënten

  • 200 g lange vingers
  • 100 g boter
  • boter
  • 200 g zandkoekje
  • 4 gelatine
  • 3 ei
  • 150 g kristalsuiker
  • 3 limoen
  • 500 g mascarpone
  • 1 scheutje room
  • 1 bakje aardbeien
  • 40 g bloemsuiker

Benodigdheden

  • Een blender
  • een springvorm
  • een keukenmachine
  • bakpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De taartbodem

Snijd de lange vinger in twee gelijke stukken en leg in een kom.

Laat de boter smelten in een steelpannetje op een zacht vuur.

Doe de zandkoekjes in de blender en hak ze fijn.

Neem de springvorm erbij en een vel bakpapier. Bedek de onderkant van het bakblik met een rond vel van het papier. (Je kan de ronde vorm uitknippen, of kijk even naar Jeroens trucje in de video.)

Vet de springvorm in met wat boter.

Voeg de gesmolten boter toe aan de gemalen koekjes en meng onder elkaar.

Schep de gemalen zandkoekjes met boter in het bakblik. Verdeel het kruimelige mengsel over het hele oppervlak en druk het goed aan. Zo krijg je een gelijkmatige stevige taartbodem.

Vorm een mooie rand van lange vingers (boudoirs) door ze rechtopstaand, met de gesuikerde kant naar buiten toe, in de koekjesbodem te zetten. Zet de taartvorm even in de koelkast om op te stijven.

De vulling

Vul een maatbeker met koud water en leg de gelatineblaadjes erin. Laat een tiental minuten weken.

Klop de eierdooiers met de suiker in de keukenmachine tot een witte, luchtige massa (ruban). Bewaar de eiwitten apart in een kommetje.

Pers de limoenen en vang het sap op in het steelpannetje. Voeg 50 g suiker toe en laat de suiker smelten op een zacht vuur.

Voeg de mascarpone toe aan de ruban en laat de keukenmachine even verder draaien.

Giet de limoensiroop langzaam bij het mascarponemengsel in de keukenmachine en laat verder draaien.

Giet de room in het steelpannetje van de limoensiroop en zet op een zacht vuurtje. Knijp de geweekte gelatineblaadjes goed uit en doe ze bij de room. Roer tot de gelatine volledig is opgelost. Voeg het roommengsel daarna toe aan de rest van de vulling en meng goed.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag.

Haal de taartbodem uit de koelkast en schep het beslag in de springvorm. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak glad. Laat de taart minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

De afwerking

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de vruchten in vier (of in plakjes). Verdeel de aardbeien nonchalant over de opgesteven taart.

Werk het geheel af met wat bloemsuiker.

Limoen-tiramisutaart met aardbeien