Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

Deze versie van de geliefde balletjes in tomatensaus valt gegarandeerd in de smaak bij jong en oud. De groentesaus à la siciliana, de rijst met gebakken ui en kruidige gehaktballetjes maken er een zuiderse variant van om ‘u’ tegen te zeggen. 

Ingrediënten

  • 1 scheutje olijfolie
  • olijfolie
  • 1 klontje boter
  • 1 klont boter
  • zout
  • 2.5 ajuin
  • 1 aubergine
  • peper
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 bolcourgette
  • 2 teentje look
  • 1 snuifje gedroogde tijm
  • een scheut xeresazijn
  • een snuif kristalsuiker
  • 100 g pijnboompitten
  • 200 g rijst
  • 2 koffielepel tomatenpuree
  • een scheut witte wijn
  • 1 snuif gerookt paprikapoeder
  • 2 blik tomatenblokjes
  • 3 laurierblaadje
  • 1 takje rozemarijn
  • 600 g gemengd gehakt
  • 2 ei
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • enkele takjes krulpeterselie
  • 1 snuif komijn
  • 1 snuif kaneel
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 snuif za'atar
  • 1 snuif witte peper
  • 50 g paneermeel

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een pan met een scheutje olijfolie en een klontje boter op het vuur. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.

Snijd de ui grof en bak ze in de hete vetstof.

Zet een ruime pan met olijfolie op het vuur.

Snijd een andere ui grof en stoof deze aan in de ruime pan.

Schil de aubergine en snijd ze in blokken. Laat ze meestoven met de ui en kruid de groenten met peper en zout. 

Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grote stukken. Stoof ze mee aan in de ruime pan met ui en aubergine. Zet intussen het vuur onder de gebakken ui uit.

Snijd de bolcourgette in stukken en stoof mee in de ruime pan. Doe er vervolgens de fijngehakte teentjes look bij.

Haal de gebakken ui van het vuur en laat deze even afkoelen in een kommetje. Zet de pan opnieuw op het vuur.

Breng de stovende groenten op smaak met de gedroogde tijm.

Giet de xeresazijn over de groenten en voeg er een snuif suiker aan toe. Meng alles goed onder elkaar.

Bak de pijnboompitten goudbruin in de andere pan en laat vervolgens even uitlekken op een vel keukenpapier.

Kook de rijst gaar volgens de verpakking.

Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat kort meebakken.

Blus het geheel met de witte wijn en laat de saus pruttelen tot het grootste deel van de witte wijn verdampt is.

Breng de saus vervolgens op smaak met het gerookt paprikapoeder en voeg er de tomatenblokjes aan toe.

Kruid verder bij met de laurierblaadjes, de rozemarijn, zout en peper. Laat de saus rustig pruttelen.

Snijd de ajuin fijn.

Stort het gehakt in een mengkom. Voeg er de fijngesneden ui met de pijnboompitten, de eierdooiers en de fijngesnipperde peterselie aan toe. Meng het geheel onder elkaar.

Breng het gehakt op smaak met komijn, kaneel, cayennepeper, za’atar en witte peper. Voeg er tenslotte het paneermeel aan toe en meng de kruiden onder het gehakt.

Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten. Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de pan. Giet intussen de rijst af.

Schep de balletjes vervolgens in de saus en laat ze er nog even in sudderen.

Roer de gebakken ui onder de rijst. 

Schep wat van de rijst op een bord. Serveer er de balletjes in tomatensaus bij.

Werk het bord af met wat fijngehakte peterselie.

Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst