Lauwe salade met eend

Voor deze salade liet Jeroen zich inspireren door de Chinese keuken van Hakkasan in hartje Londen. Dit is hét moment om alles uit je kruidenkast te halen.

Ingrediënten

  • 4 eendenbout
  • 1 fles rode wijn
  • 200 g pruimensaus
  • 0.5 liter water
  • enkele limoenblaadjes
  • 2 stengels citroengras
  • 3 tenen knoflook
  • 50 g gember
  • 1 appelsien
  • 0.5 chilipeper
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijsje
  • enkele jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • enkele blaadjes laurier
  • 100 g bruine suiker
  • 8 eetlepel ketjap
  • 3 lente-uien
  • 0.5 rammenas
  • 1 pomelo
  • 1 pompelmoes
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 1 bussel waterkers
  • enkele takjes dragon
  • 0.5 bussel bieslook
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een zeef
  • een mandoline
  • een kleine pollepel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De eend

Leg de eendenbouten in een grote kookpot. Giet er de rode wijn en de pruimensaus bij. Bevochtig extra met water.

Voeg enkele limoenblaadjes toe.

Kneus de stengels citroengras zo hard als je kan en doe de smaakmaker samen met de gekneusde tenen look in de pot.

Schil de gember en snijd de knol in stukjes. Voeg de gember toe aan de rode wijn.

Rasp de schil van de appelsien en doe de zeste in de pot.

Voeg ook de andere smaakmakers toe: de chilipeper, het kaneelstokje, de steranijsjes, de blaadjes laurier, de jeneverbessen en de kruidnagels.

Doe er tot slot de bruine suiker en een flinke scheut ketjap bij.

Gaar de eendenbouten minstens 1 uur in de oven op 180 °C.

De salade

Snijd de lente-ui in ringetjes.

Schil de rammenas. Snijd de groente in heel fijne plakjes met de mandoline. Snijd ze nadien in fijne reepjes (julienne).

Vul een kom met water en ijsblokjes. Leg de reepjes rammenas en de lente-ui in het ijswater, zodat ze lekker krokant worden.

Schil de pomelo en de pompelmoes à vif. Snijd de buitenste en de witte pel weg met een scherp mes. Snijd vervolgens partjes puur vruchtvlees door telkens links en rechts van de vliezen te snijden. Verzamel het vruchtvlees in een apart kommetje.

Pluk de blaadjes van de platte peterselie en de waterkers en spoel ze grondig onder koud water.

Pluk ook de blaadjes van de dragon en snijd de bieslook in lange staafjes.

Meng de waterkers met de kruiden, de rammenas, de lente-ui en de citrusvruchten.

De afwerking

Haal de eendenbouten uit de oven, vis ze uit de pot en laat ze even afkoelen.

Je zal nu een flinke laag helder braadvet opmerken in de pot. Daaronder zit de saus. Gebruik een kleine pollepel om het laagje vet zorgvuldig weg te scheppen.

Zeef de saus/marinade en laat inkoken. Kruid met peper en zout.

Pluk het vlees van de lauwe eendenbouten. Dompel het in de marinade.

Schep het eendenvlees onder de salade met een beetje van de marinade.

Lauwe salade met eend