Lauwe linzensalade met gepocheerd ei

Met een handvol ingrediënten tover je in geen tijd een fantastische vegetarische maaltijdsalade op tafel! In deze overheerlijke lauwe salade spelen linzen, krokant gebakken brood en een gepocheerd eitje de hoofdrol. De dooier van een gepocheerd ei is binnenin nog heerlijk lopend. Gebruik zeker Jeroens trucje met de draaikolk (zie recept) en ga niet overhaast te werk. Je kan meerdere eieren tegelijk pocheren, maar wie op veilig speelt doet het beter één voor één. 

Ingrediënten

  • 1 steranijsje
  • 2 laurierblaadje
  • enkele takjes tijm
  • 200 g linzen
  • sneetjes brood
  • 4 stengel selder
  • 2 wortel
  • 1 bakje champignon
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepel saladekruiden van Dagelijkse kost
  • 100 g spinazieblaadjes
  • 1 bakje kerstomaten
  • een scheut azijn
  • 4 ei
  • een scheutje balsamico

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de salade:

Breng een pot gezouten water aan de kook. Voeg er tijm, laurier en een steranijsje aan toe en kook de linzen gaar. Giet de gare linzen daarna af, spoel ze kort onder koud water en laat uitlekken. Vis de tijm, laurier en steranijs eruit.

Smelt een klont boter in een grote pan of wok. Snijd het brood in blokjes. Bak de blokjes brood krokant. Laat de croutons uitlekken en krokant worden op een vel keukenpapier.

Spoel de selder onder koud water en snijd de stengels in stukjes. Schil de wortelen, snijd ze in blokjes. Houd even apart.

Smelt een nieuwe klont boter in de pan van de croutons. Halveer de champignons en bak ze in de boter. Voeg de selder, de wortel en een scheut olijfolie toe. 

Pel de ui en de look, snipper ze fijn en doe ze bij de groenten. Laat het geheel even stoven en kruid met de saladekruiden van Dagelijkse kost, peper en zout.

Schep de linzen bij de groenten in de pan en meng alles goed onder elkaar. Voeg indien nodig extra olijfolie toe.

Snijd de kerstomaten in twee. Was de spinazie en laat even uitlekken. Meng beide onder de lauwe salade.

Voor het gepocheerde ei:

Zet een grote, hoge pot water op het vuur en giet er een flinke scheut azijn bij. Breng het water net niet aan de kook.

Maak met een lepel een cirkelende beweging in het water tot je een zachte draaikolk hebt.

Breek de eitjes elk in een aparte koffiekop of kom. Giet het eerste ei in het midden van de pot zacht kolkend water. Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar. Vis het gepocheerde ei voorzichtig op met een schuimspaan, zodat het water weglekt. Snijd eventueel losse flapjes eiwit weg.

Verhoog eventueel de temperatuur van het kookvuur een beetje. Doe hetzelfde met de andere eieren.

Voor de afwerking:

Schep wat van de lauwe salade in een diep bord en leg er een gepocheerd eitje op.

Werk af met wat goede balsamico en de krokante broodcroutons.

Lauwe linzensalade met gepocheerd ei