Lasagne met varkenswangen, knolselder en spinazie

Een lekkere lasagne gaat er altijd wel in en al zeker deze. Een herfstige variant met varkenswangen, knolselder en spinazie. Laat u niet afschrikken: er is redelijk wat kookwerk aan, maar niet al te moeilijk en het eindresultaat is fantastisch lekker!

Ingrediënten

  • 1 kg varkenswang
  • klont boter
  • een klontje boter
  • 40 g boter
  • 2 ajuin
  • 2 teentje look
  • 2 eetlepel bloem
  • 60 g bloem
  • 4 kruidnagels
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 flesjes bruin bier
  • 2 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 knolselder
  • 500 g spinazie
  • muskaatnoot
  • 5 dl melk
  • enkele druppels citroensap
  • 250 g gemalen kaas
  • een scheutje olijfolie
  • 200 g lasagnevel

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Haal de varkenswangen tijdig uit de koelkast om op temperatuur te komen en ontvlies ze. Laat een klont boter smelten in een pot, kruid de varkenswangen met peper en zout en kleur ze in de boter.

Pel de uien en de look, snijd ze fijn en voeg ze toe aan de varkenswangen. Strooi de bloem erover en laat even meebakken. Als kruiding voeg je er tijm, laurier en kruidnagel aan toe.

Blus het geheel met het bruine bier en breng aan de kook. Voeg de mosterd en de stroop eraan toe. Schuif de pot met een deksel in een voorverwarmde oven van 160° en laat minstens twee uur garen tot het vlees uit elkaar valt. Als het gaar is kan je het vlees wat uit elkaar trekken zodat het wat draderig wordt, dit is makkelijker voor de opbouw van de lasagne.

Schil de knolselder, snijd hem in plakken en kook de plakken kort af. Spoel ze onder koud water wanneer ze gaar zijn.

Pel een teentje look en plet hem. Laat wat boter smelten in een pot en stoof de spinazie en de look erin aan. Kruid met peper en zout en wat muskaatnoot.

Laat  de boter voor de bechamelsaus smelten en voeg de bloem eraan toe. Maak een stevige roux en blus met de melk. Breng de saus al roerend aan de kook, kruid met peper, zout, enkele druppels citroensap en muskaatnoot en laat de gemalen kaas in de saus smelten.

Bedek een ovenschaal met een dun laagje olijfolie en leg een laagje lasagnevellen op de bodem, gevolgd door een laag knolselder, dan wat kaassaus, spinazie en tenslotte een laagje varkenswangen. Bouw de lasagne zo verder op en eindig met een laagje kaassaus en wat extra gemalen kaas.

Schuif de lasagne nog 20 minuten in de oven op 160°.

Lasagne met varkenswangen, knolselder en spinazie