Lasagne met tonijn, paprika en olijven

Deze klassieke ovenschotel met pasta verblijft graag een tijdje in de oven, maar het is het wachten waard. De lasagne is wellicht het bekendste laagjesgerecht ter wereld. Voor deze versie maakt Jeroen een warme tonijnsaus met veel rode paprika’s, tomaat en olijven. Ricotta met verse spinazie zorgt voor extra-smeuïge laagjes eetgenot. Kies voor een tonijnsoort die duurzaam werd gevangen, bijvoorbeeld met een MSC-label. (www.msc.org/nl).

Ingrediënten

  • 12 lasagnevel
  • 600 g tonijn op eigen nat
  • 400 g ricotta
  • een scheutje room
  • 300 g mozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 400 g spinazie
  • 4 rode paprika
  • 3 ui
  • 2 teentje look
  • 800 g tomatenstukjes
  • 40 g tomatenpuree
  • 1 Harissa
  • 2 eetlepel kappertjes
  • 3 eetlepel olijven
  • 1 olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een ruime ovenschotel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De lasagne

Spoel de spinazie schoon en verwijder de taaiste bladstelen en bladnerven.

Pel de uien, snij ze overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen. Pel de knoflook en plet de tenen tot pulp.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.

Stoof de uisnippers glazig en roer er de lookpulp doorheen.

Schil tussendoor de rode paprika’s met een dunschiller. Snij de vruchten in twee, verwijder de zaadlijsten en snij ze in reepjes van ongeveer een halve centimeter breed. Stoof ze mee in de pot met ui.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een snuif zout toe. Kook de lasagnevellen gedurende 4 minuten. Let wel op dat ze niet aan elkaar vastkleven. (De vellen mogen niet gaar zijn, we helpen ze enkel een handje.)

Spoel de voorgekookte vellen meteen in koud water en laat ze uitlekken op een propere handdoek. Stapel de blaadjes niet, zodat ze niet aan elkaar vastkleven.

Doe de ricotta in een ruime mengschaal. Schenk er een scheutje room bij en roer het mengsel los.

Snipper de rauwe spinazieblaadjes in fijne reepjes. Voeg een flinke snuif zout en voldoende gemalen peper toe en roer.

Laat de tonijn uitlekken, en schep het visvlees in de pot met gestoofde ui en paprika. Laat de lasagnevulling 10 minuten pruttelen.

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe, roer en laat de rauwe smaak wegstoven. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe, een beetje pikante harissa (naar smaak), kappertjes en kleine ontpitte olijven.

Proef en gebruik naar smaak wat extra zout en peper.

tip Ook een snuif (gerookt) paprikapoeder geeft de bereiding extra smaak.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Neem een ruime ovenschaal en lepel er een laagje van de saus met tonijn in. Dek ze af met lasagnevellen. Puzzel met zorg, zodat de vellen niet bovenop elkaar liggen. Snij ze wat bij, indien nodig.

Smeer nu een portie ricotta met spinazie op de deegwaren, gevolgd door een tweede laag warme saus. Schik een tweede laag pasta in de schaal, dan ricotta, opnieuw gevolgd door warme saus met tonijn.

Ga zo door tot de hele schaal gevuld is. Let er wel op dat je eindigt met een restje ricotta met spinazie en een dunne laag tonijnsaus.

Breek de mozzarella in hapklare stukken of snij de kaas in plakjes. Verdeel ze over de lasagne.

Rasp wat Parmezaanse kaas over het gerecht en zet de lasagne in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 tot 35 minuten. Serveer meteen.

Lasagne met tonijn, paprika en olijven