Lasagne met ragù en aubergine

De Italiaanse keuken vertrekt vanuit een pure eenvoud waar Jeroen zo dol op is. Deze sobere, maar heerlijke lasagne is daar geen uitzondering op. Laat de ragù van paleron zo lang mogelijk garen in de oven voor een lasagne boordevol smaak.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 ajuin
  • 4 stengel selder
  • 2 teentje look
  • 2 teentjes look
  • 3 wortel
  • 1 kg paleron
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele laurierblaadje
  • een flinke eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepel bloem
  • 4 dl rode wijn
  • peper
  • zout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 3 dl passata
  • 3 aubergine
  • Parmezaanse kaas
  • 24 lasagnevel

Benodigdheden

  • Ruime ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 130°C.

Zet een grote casserole op het vuur en verwarm er de olijfolie in.

Snijd de uien fijn en stoof ze aan in de hete vetstof op een hoog vuur. 

Snijd enkele stengels selder aan en snijd ze fijn. Laat meestoven met de uien. Zet het vuur onder de casserole iets zachter. 

Pel en snijd de teentjes look fijn. Schil en snijd ook de wortelen fijn. Voeg de groenten toe aan de casserole.

Snijd het vlees fijn en doe bij de stovende groenten. Laat het geheel even stoven. 

Maak een bouquet garni van tijm, rozemarijn en laurier. Voeg het toe aan de casserole.

Doe er eerst de tomatenpuree bij, gevolgd door de bloem.

Blus het geheel met de rode wijn en kruid bij met peper en zout.

Voeg er de tomatenblokjes aan toe, gevolgd door de pasata. Laat de ragù  ongeveer 3 uur garen in de oven.  

Snijd de aubergines in schijfjes en bak ze in olijfolie. 

Zet een pan met een flinke scheut olijfolie op het vuur.

Pel en duw de teentjes look plat. Voeg ze in hun geheel met de takjes rozemarijn toe aan de pan met aubergines.

Haal de aubergines van het vuur en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.

Haal de ragù uit de oven. Verhoog de temperatuur naar 180°C.

Neem een ruime ovenschotel en vet er de bodem van in met olijfolie.

Bouw de lasagne op. Start met een laagje lasagnevellen, lepel er wat van de ragù bovenop. Schik daar de aubergineschijfjes op en strooi er de parmezaan over. Herhaal deze stap tot de ovenschaal gevuld is.

Schuif de lasagne in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten.

Lasagne met ragù en aubergine