Lasagne met lamsgehakt, prei, spinazie en ricotta

De pot op tafel, zo gaat het als er lasagne op het menu staat. Deze laagjesschotel met Italiaanse roots blijft populair en je kan bijna eindeloos variëren met smaken en ingrediënten. In een hap van deze lasagne ontdek je lamsgehakt in tomatensaus en ricotta met prei en spinazie. La vita è bella.

Ingrediënten

  • 600 g lamsgehakt
  • 2 ui
  • 2 look
  • 80 g tomatenpuree
  • 400 g tomatenvlees
  • 2 dl passata
  • 2 laurierblaadje
  • 2 tijm
  • 1 takje salie
  • sambal
  • 1 dl rode wijn
  • scheutje olijfolie
  • zout
  • 2 prei
  • 250 g spinazie
  • 400 g ricotta
  • peper
  • 250 g lasagnevel
  • 200 g mozarella
  • 40 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de uien en snipper ze fijn. Pel de knoflook en plet de tenen tot pulp.

Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.

Stoof de uisnippers glazig en roer er de lookpulp doorheen.

Doe het lamsgehakt in de stoofpot en bak het in de olie. Roer en verkruimel het vlees terwijl het gaart.

Rits de blaadjes van de tijm en zet er het mes in. Pluk ook de blaadjes salie los en snipper ze fijn. Roer de kruiden door het gebakken lamsgehakt en laat het vlees nog enkele minuten stoven.

Verwijder de wortelstukken en het donkerste loof van de prei. Snij elke stam overlangs in twee en spoel restjes aarde en zand weg onder stromend water. Snipper de prei fijn.

Schep de geconcentreerde tomatenpuree bij het gehakt. Roer en laat het concentraat even meebakken.

Schenk de rode wijn in de pot en roer de aanbaksels op de bodem los. Laat de alcohol verdampen en de wijn deels inkoken. Doe er nadien de tomatenblokjes en passata bij.

Voeg blaadjes laurier toe, een beetje sambal of hete chilisaus en een snuif zout. Laat de saus met lamsgehakt 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Giet een scheut olijfolie in een tweede stoofpot op een matig vuur. Pel een teen look en prik hem op een vork.

Stoof de snippers prei zo’n 5 tot 10 minuten in de hete olie. Roer regelmatig en gebruik de vork met look als roerstok.

Spoel de spinazie schoon en verwijder de dikste bladnerf uit grote bladeren. Roer de bladgroente door de warme prei tot de blaadjes weggeslonken zijn. Neem de pot nadien van het vuur.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Kook de lasagnevellen gedurende 4 minuten. Let wel op dat ze niet aan elkaar vastkleven.

Spoel de voorgekookte lasagnavellen onder koud water en laat ze uitlekken op een propere handdoek. Stapel de blaadjes niet, zodat ze niet aan elkaar vastkleven.

Neem een ruime mengschaal en schep er de ricotta in. Roer de zachte kaas los. Schep de gestoofde prei met spinazie in het kaasmengsel en roer. Meng zo min mogelijk kookvocht van de prei met spinazie in de ricotta. Kruid de bereiding met peper van de molen en zout.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Bedek de bodem van een ruime ovenschaal met een dun laagje vleessaus. Puzzel daarbovenop een laag lasagnevellen. (Snij ze naar behoefte wat bij.) Schep er vleessaus over en strijk de laag glad. Vervolg met lasagnevellen en een laag ricotta met groenten. Bouw op dezelfde manier verder en eindig met een laag vleessaus.

Scheur of snij de bol mozzarella in stukken en verdeel ze bovenop de lasagne.

Rasp wat Parmezaanse kaas over het gerecht en zet de lasagne in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 tot 35 minuten. Serveer meteen.

Lasagne met lamsgehakt, prei, spinazie en ricotta