Lasagne met ham en spinazie

Een goede lasagne heeft heel veel laagjes, de pasta moet bijna wegsmelten als je erin snijdt. Als je wilt dat de saus een beetje steviger wordt van smaak, kan je rode wijn gebruiken in plaats van witte.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 0.5 chilipeper
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 800 g tomatenblokjes
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • een snuifje kristalsuiker
  • 300 g spinazie
  • 1 teen knoflook
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 5 dl melk
  • 100 g gemalen kaas
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 24 lasagnevel
  • 400 g gekookte ham
  • 3 sneetjes ham
  • 100 g gemalen kaas
  • 1 bussel rucola

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

De tomatensaus

Verwarm een scheut olijfolie in een pan op het vuur.

Pel en snipper de ui. Stoof hem in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de ui.

Snipper de chilipeper en stoof mee aan.

Doe de tomatenpuree in de pan en laat even meebakken. Blus met witte wijn en laat helemaal droog koken.

Giet er de tomatenblokjes bij. Spoel de blikjes met een beetje water en giet ze leeg in de pan. Leg de tijm, rozemarijn en laurier in de saus. Voeg er een snuifje suiker aan toe en laat sudderen op een laag vuur.

Haal de tijm, rozemarijn en laurier uit de saus. Mix de saus met een staafmixer.

De spinazie

Was de spinazie en verwijder de harde steeltjes. Laat uitlekken in een vergiet.

Smelt een klont boter in een pan. Kneus en pel de knoflook en prik het teentje op een vork.

Stoof de spinazie in de boter en roer om met het knoflookteentje.

Doe de spinazie in een zeef en duw er zo veel mogelijk vocht uit.

De kaassaus

Smelt de boter en roer er de bloem door. Laat even opdrogen.

Giet de melk bij de roux en blijf roeren tot de saus indikt.

Meng de gemalen kaas door de bechamelsaus. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Afwerken en serveren

Schep wat tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Verdeel er een paar vellen lasagne over.

Ga verder met een laag gekookte ham en een laag spinazie.

Leg er een laag lasagne, een laag kaassaus, een laag ham en een laag spinazie over.

Blijf lagen vormen tot alles is opgebruikt en eindig met een laag tomatensaus. Leg er de gerookte ham op en bestrooi royaal met gemalen kaas.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet in de voorverwarmde oven.

Haal na 10 minuten de folie weg en laat de lasagne nog eens 30 minuten bakken.

Serveer de lasagne met wat rucola.

Lasagne met ham en spinazie