Lange rozijnenkoeken

Vandaag rijden we eens niet naar de bakker. We steken de oven aan en bakken zelf lange suisses. Verser dan dat vind je ze niet, en de voldoening is zo groot. Voor Jeroen is het ook een fijne terugblik naar zijn tijd op het internaat.

Ingrediënten

  • 2 eierdooier
  • 50 g kristalsuiker
  • 2.5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 25 g vanillepuddingpoeder
  • 1 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • 500 g bloem
  • zout
  • 1.5 dl melk
  • 140 g malse boter
  • 42 g gist
  • 2 eierdooier
  • een scheutje melk
  • kaneelpoeder
  • 200 g rozijnen
  • 0.5 citroen
  • 50 g bloemsuiker

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een ovenschaal
  • vershoudfolie
  • een deegrol
  • een meetlat
  • een siliconenmatje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De pudding

Begin met de pudding. Splits de eieren en doe de eierdooiers in de kom van de keukenmachine. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.

Doe de suiker bij de eierdooiers en klop tot ruban met de keukenmachine.

Verwarm de melk in een steelpannetje.

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met de punt van een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de melk en laat even trekken.

Meng het puddingpoeder door de ruban.

Haal het vanillestokje uit de melk. Giet een klein beetje warme melk bij de ruban en roer los.

Giet de ruban bij de rest van de melk en laat op het vuur al roerend indikken tot je een stevige pudding krijgt.

Giet de pudding in een ovenschaal. Dek af met vershoudfolie en druk de folie tot tegen de pudding zodat er geen vel op komt.

Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.

Het deeg

Breek het ei in de mengkom van de keukenmachine. Doe er de suiker bij en laat het toestel rustig draaien.

Weeg de bloem af en doe er een snuif zout bij. Voeg de bloem lepel per lepel toe aan het ei-suikermengsel.

Verwarm de melk tot ze lauw is. Smelt de boter in de melk.

Los ook de gist op in de lauwe melk.

Giet de melk bij het beslag in de mengkom en laat 10 minuten verder kneden tot een elastisch deeg.

De lange suisses

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Splits de eieren en klop de eierdooiers los met een scheutje melk.

Rol het deeg uit met een deegrol op een met bloem bestoven werkblad.

Verdeel de lap deeg (denkbeeldig) in drie gelijke delen. Breng één kant naar het midden en leg de andere kant erover.

Rol het deeg opnieuw uit. Meet een rechthoek van 30 cm op 45 cm. Snijd het overtollige deeg weg.

Haal de pudding uit de koelkast. Smeer een laag pudding op de middelste strook van het uitgerolde deeg. Bestrooi met kaneelpoeder.

Strooi de rozijnen over de pudding. Maak nu een pakketje van het deeg. Vouw de ene kant naar binnen en bestrijk met de losgeklopte eierdooiers.

Leg de andere flap erover en bestrijk ook met eigeel.

Snijd 7 lange suisses uit het deeg.

Bedek de ovenplaat met een siliconenmatje en leg er de lange rozijnenkoeken op.

Laat de rozijnenkoeken zo’n 20 minuten rijzen op een warme plaats.

Bestrijk de rozijnenkoeken opnieuw met eigeel en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten.

Maak intussen het glazuur. Meng het sap van een halve citroen met de bloemsuiker.

Haal de lange suisses uit de oven en bestrijk ze met een laagje glazuur.

Lange rozijnenkoeken